Στους Ντ.Καρντ, Τζ.Άνγκριστ και X. Ίμπενς το Νόμπελ Οικομικών 2021

Οι οικονομολόγοι Ντέιβιντ Καρντ, Τζόσουα Άνγκριστ και Γκίντο Ίμπενς θα τιμηθούν με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2021, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών. Οι τρεις οικονομολόγοι «μας έφεραν νέες ιδέες σχετικά με την αγορά εργασίας και έδειξαν ποια συμπεράσματα μπορούν να αντληθούν από φυσικά πειράματα με όρους αιτίας και αποτελέσματος», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή που απονέμει το Νόμπελ.

Ο Καναδός Ντέιβιντ Καρντ θα τιμηθεί με το μισό βραβείο «για τις εμπειρικές συνεισφορές του στα οικονομικά της εργασίας». Ο 65χρονος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, ανέλυσε πειραματικά τα αποτελέσματα του ελάχιστου μισθού, της μετανάστευσης και της εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας. «Τα αποτελέσματα των ερευνών του υπογράμμισαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν επιφέρει απαραίτητα μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

Ο Αμερικανοϊσραηλινός Τζόσουα Άνγκριστ, 61 ετών, και ο Αμερικανο-Ολλανδός Χίντο Ίμπενς, 58 ετών, θα μοιραστούν το άλλο μισό του βραβείου «για τις μεθοδολογικές συνεισφορές τους στην ανάλυση των αιτιακών σχέσεων».

Ο Άνγκριστ, καθηγητής στο MIT και ο Ίμπενς στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, πραγματοποίησαν μεθοδολογικές προόδους την δεκαετί του’ 90 επιτρέποντας να εξαχθούν σταθερά συμπεράσματα για τα αίτια και τα αποτελέσματα που μπορούν να αντληθούν από τα φυσικά πειράματα, για παράδειγμα όσον αφορά την εκπαίδευση.

Η μεθοδολογία των τριών οικονομολόγων έχει εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς φέρνοντας επανάσταση στην εμπειρική έρευνα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ