Πέθανε ο αμφιλεγόμενος εικαστικός Christo

Πέθανε σήμερα στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 84 ετών, ο αμφιλεγόμενος εικαστικός καλλιτέχνης Christo, γνωστός για τα μνημειακά του έργα, όπως το «αμπαλάζ» της γέφυρας Πον Νεφ στο Παρίσι ή του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο. Το έργο Christo, που περιλαμβάνει επικαλύψεις δημοσίων κτιρίων και φυσικών τοπίων, εντάσσεται στην λεγόμενη περιβαλλοντική τέχνη (environmental art).

Ο Κρίστο Γιαβάτσεφ, γεννήθηκε στο Γκάμπροβο της Βουλγαρίας στις 13 Ιουνίου 1935 και το 1956 ζήτησε καταφύγιο στην Δύση, αμέσως μετά την εισβολή των Σοβιετικών στην Ουγγαρία και ενώ βρισκόταν για σπουδές στην Πράγα. Το 1964 εγκαταστάθηκε στην Νέα Υόρκη και τα επόμενα χρόνια έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα.

Ο Christo έγινε γνωστός το 1969, όταν σκέπασε με πλαστικό κάλυμμα 9.300 τ.μ. ακτής στο Κρίστους Λιτλ Μπέι της Αυστραλίας. Ο ίδιος περιέγραφε το έργο του «Φράχτης που τρέχει», που δημιούργησε το 1976 στην Καλιφόρνια, ως «40 χιλιόμετρα διαφανούς άσπρου υφάσματος, που “τρέχει” πάνω στους λόφους, ξεκινώντας από τη θάλασσα και καταλήγοντας και πάλι στη θάλασσα». Το 1985, πραγματοποίησε την πολυσυζητημένη κάλυψη της ιστορικής γέφυρας Πον Νεφ, στο Παρίσι και το 1995 την κάλυψη του ιστορικού γερμανικού κοινοβουλίου (Ράιχσταγκ) στο Βερολίνο.

Πολύτιμη βοηθός του υπήρξε για πολλά χρόνια η γαλλίδα σύντροφός του Ζαν-Κλοντ Ντενά ντε Γκιγιεμπόν (1935-2009), με την οποία είχαν γεννηθεί την ίδια ημέρα και χρονιά. Το ζευγάρι υπέγραφε τα έργα του ως Christo and Jeanne-Claude.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ