Γελοιογραφία του Ερντογάν στο εξώφυλλο του Charlie Hebdo

Μια γελοιογραφία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το εξώφυλλο του τεύχους αυτής της εβδομάδας του Charlie Hebdo, που κυκλοφορει σήμερα, Τετάρτη, όπως γνωστοποίησε χθες στο twitter η σατιρική γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα, κλιμακώνοντας πιθανώς τον πόλεμο λέξεων που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Τούρκου προέδρου και των υποστηρικτών της ελευθερίας του λόγου στη Δύση.

Το tweet της εβδομαδιαίας εφημερίδας εμφανίζει ένα εξώφυλλο με μια καρικατούρα του Ερντογάν να κάθεται σε μια καρέκλα και να σηκώνει το φόρεμα μιας γυναίκας αποκαλύπτοντας τα οπίσθιά της και φέρει τον τίτλο: «Ερντογάν: Στην ιδιωτική του ζωή, είναι πολύ αστείος».

Ο Ερντογάν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έκφρασης ενός κύματος θυμού μουσουλμανικών χωρών, αφού το Charlie Hebdo επέλεξε να αναδημοσιεύσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, γεγονός που είχε εξοργίσει τους μουσουλμάνους πριν μια δεκαετία. Η απεικόνιση των προφητών απαγορεύεται αυστηρά από το Ισλάμ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιανουαρίου 2015 ολιγομελής ομάδα ενόπλων επιτέθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού στο Παρίσι. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 12 νεκροί και επτά τραυματίες.Οι δράστες πραγματοποίησαν την επίθεση ανοίγοντας πυρ και κραυγάζοντας την φράση "Αλλάχ Ακμπάρ".

Το εξώφυλλο αυτό έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Τουρκίας και Γαλλίας είναι στη χειρότερη φάση τους, με σκληρές επιθέσεις εκατέρωθεν, προτροπή για εμπάργκο γαλλικών προϊόντων από τον Ερντογάν και παραληρηματικό λόγο από τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επιτέθηκε κατά του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με τον τελευταίο να ζητά κυρώσεις από τις χώρες της ΕΕ.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι επιτρέπει την εξάπλωση της ισλαμοφοβίας επειδή δεν απαγόρευσε τη δημοσίευση των γελοιογραφιών.

Ο Μακρόν απάντησε υπερασπίζοντας σθεναρά το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, πιο πρόσφατα στην κηδεία του Σαμουέλ Πάτι, ενός καθηγητή που αποκεφαλίστηκε στη Γαλλία λίγο αφότου έδειξε σε μαθητές του κάποια από τα σκίτσα του Charlie Hebdo κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία του λόγου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ