Ανακαλύφθηκαν καλαμάκια ηλικίας πέντε χιλιάδων ετών

Καλλιτεχνική απεικόνιση της χρήσης των αντικειμένων που βρέθηκαν στους αρχαίους τάφους στη Ρωσία ως καλαμάκια.

Στα τέλη του 19ου αιώνα ανακαλύφθηκαν σε ένα αρχαιολογικό ταφικό χώρο της εποχής του Χαλκού στη νότιο Ρωσία ανακαλύφθηκαν οκτώ σωληνοειδή αντικείμενα. Αποτελούνταν από χρυσό και ασήμι, είχαν περίτεχνο σκάλισμα και ανήκαν στον πολιτισμό των Kurgan.

Ήταν ένα πολιτισμός νομάδων στις στέπες του Πόντου-Κασπίας που αναπτύχθηκε πριν από 5,5 χιλιάδες έτη και πιστεύεται ότι κάποιοι από αυτούς τους νομάδες περίπου το 2,300 π.Χ. μετακινήθηκαν σε περιοχές του Αιγαίου και της Αδριατικής. Οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι αυτά τα αντικείμενα ήταν σκήπτρα ή στηρίγματα για να τοποθετούνται πάνω τους υφάσματα, σκεπάσματα ή τέντες.

Όμως αρχαιολόγοι του Ινστιτούτου Ιστορίας Υλικών Πολιτισμού της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών υποστηρίζουν ότι αυτοί οι σωλήνες χρησιμοποιούνταν για να πίνουν οι κάτοχοι τους κάποιο ποτό που βρισκόταν σε πιθάρια κατά τη διάρκεια κάποιας τελετουργίας. Οι αρχαιολόγοι του ινστιτούτου πιστεύουν ότι οι συμμετέχοντες στην τελετουργία τοποθετούσαν τους σωλήνες στο πιθάρι και μοιράζονταν με αυτόν το τρόπο το ποτό που υπήρχε εκεί το οποίο ήταν ένα αρχαίο είδος μπύρας.

«Αν η διαπίστωση μας είναι σωστή αυτά τα όμορφα αντικείμενα θα είναι τα αρχαιότερα καλαμάκια που γνωρίζουμε. Είναι επίσης πολύ εντυπωσιακό ότι σε ένα τόσο σημαντικό ταφικό μνημείο τα πιο σημαντικά ευρήματα δεν είναι κάποια όπλα ή κοσμήματα αλλά ένα σετ από καλαμάκια με τα οποία έπιναν μπύρα» αναφέρει ο Βίκτορ Τριφόνοφ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ