Η Μόσχα επιστρατεύει τον «κεντρικό έλεγχο» για να περιστείλει την λειτουργία του Ίντερνετ

Την δημιουργία ενός «κυρίαρχου Ιντερνετ», απομονωμένου από τους παγκόσμιους servers, έχει ως στόχο ο νόμος ο οποίος ετέθη σήμερα σε ισχύ στην Ρωσία, προκαλώντας ανησυχίες στους υπερασπιστές των ελευθεριών, που καταγγέλλουν την θεσμοθέτηση υπερβολικού ελέγχου των ρωσικών αρχών επί του δικτύου.

Συγκεκριμένα, το κείμενο προβλέπει την δημιουργία υποδομής που θα επιτρέπει την λειτουργία των ρωσικών πηγών του Ιντερνετ σε περίπτωση αδυναμίας των ρωσικών διαχειριστών να συνδεθούν με τους ξένους servers του Ίντερνετ.

Στο εξής, οι ρώσοι προμηθευτές υπηρεσιών Ίντερνετ θα πρέπει να διασφαλίσουν την τοποθέτηση «τεχνικών μέσων» στα δίκτυά τους που θα επιτρέπουν έναν «κεντρικό έλεγχο της κυκλοφορίας» ώστε να αντιμετωπίζονται ενδεχόμενες απειλές.

Ο νόμος επικρίθηκε ως προσπάθεια ελέγχου του περιεχομένου, μέχρι και επιβολής σταδιακής απομόνωσης στο ρωσικό Ίντερνετ, έναν από τους τελευταίους χώρους ελευθερίας για την αντιπολίτευση και τις επικριτικές της ρωσικής εξουσίας φωνές.

«Η κυβέρνηση μπορεί τώρα να λογοκρίνει απευθείας το περιεχόμενο ή ακόμη και να μετατρέψει το ρωσικό Ίντερνετ σε κλειστό σύστημα χωρίς να ενημερώσει το κοινό για ό,τι κάνει ή για ποιον λόγο το κάνει», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch.

Η οργάνωση θεωρεί ότι το κείμενο του νόμου, ο οποίος πυροδότησε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τον Μάρτιο, «θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης των Ρώσων, καθώς και το δικαίωμα στην on line ενημέρωση και ανοίγει τον δρόμο σε «μαζική παρακολούθηση».

Τον Απρίλιο, πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν εκδώσει ανακοίνωση εκφράζοντας τους φόβους του για τους «νέους περιορισμούς των ήδη περιορισμένων μέσων ενημέρωσης και του Ιντερνετ».

Το Κρεμλίνο αρνείται κάθε πρόθεση ανέγερσης ενός «Σινικού Ψηφιακού Τείχους» και ισχυρίζεται ότι μοναδική επιδίωξή του είναι η υπεράσπιση του ρωσικού Ιντερνετ.

Ο νόμος επικρίνεται και για το υψηλό κόστος που η εφαρμογή του σημαίνει για τους ρώσους διαχειριστές, ορισμένοι από τους οποίους είναι, υπό τις συνθήκες αυτές, καταδικασμένοι να εξαφανισθούν.

Οι ρωσικές αρχές εισάγουν συνεχώς περιορισμούς τα τελευταία χρόνια επί του εθνικού δικτύου Ίντερνετ, μπλοκάροντας το περιεχόμενο και sites που συνδέονται με την αντιπολίτευση, αλλά επίσης και τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών που αρνούνται να συνεργασθούν μαζί τους, όπως η πλατφόρμα βίντεο Dailymotion, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn και η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τζορτζ Μπεστ

7 Τζορτζ Μπεστ

O Τζορτζ Μπεστ υπήρξε ο πρώτος πραγματικός σούπερ-σταρ του ποδοσφαίρου, αν συνεκτιμήσουμε τόσο την δράση του εντός των αγωνιστικών χώρων όσο και την εξωγηπεδική του ζωή.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ