Αναμνηστικά των Beatles γίνονται NFTs και βγαίνουν σε δημοπρασία

Ο γιος του Τζον Λένον, Τζούλιαν, θέτει σε δημοπρασία ενθύμια των Beatles, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν τρεις κιθάρες που του έδωσε ο πατέρας του και χειρόγραφες σημειώσεις για το τραγούδι «Hey Jude» του 1968 – αλλά όχι ως φυσικά αντικείμενα.

Αντ’ αυτού, η δημοπρασία είναι μια πώληση μη ανταλλάξιμων διακριτικών (non-fungible token - NFTs), ενός τύπου ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου. Κάθε πλειοδότης θα μπορεί να διεκδικήσει την ιδιοκτησία ενός ψηφιακού αρχείου που περιγράφεται ως «ηχητικό/ακουστικό συλλεκτικό υλικό», στο οποίο ο Τζούλιαν Λένον αφηγείται μια «συγκεκριμένη εγκάρδια ανάμνηση».

«Αισθάνομαι απίστευτα τυχερός που ζω σε μια εποχή, όπου η καινοτομία μου επιτρέπει να μοιράζομαι τέτοια προσωπικά κομμάτια της οικογενειακής μου ιστορίας, των Λένον», είπε ο Τζούλιαν Λένον, ο οποίος είναι τραγουδιστής-τραγουδοποιός, συγγραφέας και καλλιτέχνης.

«Μέσα από αυτή τη συλλογή NFTs, είμαι σε θέση να παραχωρήσω αποκλειστική πρόσβαση σε ειδικά αντικείμενα που αγαπώ και μεταφέρω την κληρονομιά του πατέρα μου με ένα νέο τρόπο».

H δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου· μέρος των εσόδων της θα διατεθεί στον φιλανθρωπικό Οργανισμό του Τζούλιαν Λένον, «White Feather Foundation».

Τα NFTs χρησιμοποιούν μια αλυσίδα ολοκληρωμένων ψηφιακών συναλλαγών (blockchain) για να καταγράφουν ποιος κατέχει ένα ψηφιακό αρχείο, όπως μια εικόνα, ένα βίντεο ή ένα κείμενο.

Παρόλο που τα NFTs πωλούνται μερικές φορές μαζί με φυσικά αντικείμενα, ως ένα είδος ψηφιακού πιστοποιητικού γνησιότητας, η κατοχή ενός NFT δεν παρέχει την κυριότητα του αντικειμένου – μπορεί, μάλλον, να θεωρηθεί ως ένα είδος ψηφιακών δικαιωμάτων καυχησιολογίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ