Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν

Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, όπως έγινε γνωστό από πηγές του περιβάλλοντός του. Ο Ντ’ Εστέν , που γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας και αναδείχθηκε στο ύπατο αξίωμα της Γαλλίας το 1974, είχε εισαχθεί πρόσφατα σε νοσοκομείο της πόλης Τουρ, στη δυτική Γαλλία, με συμπτώματα του νέου κορωνοϊού .

Πολιτικός της κεντροδεξιάς ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του (1974-1981), προώθησε τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής κοινωνίας, εφαρμόζοντας το συναινετικό διαζύγιο και νομιμοποιώντας τις αμβλώσεις, ενώ υπήρξε και ένας από τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν και αποχώρησε από την κεντρική πολιτική σκηνή της Γαλλίας.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ΝτΕστέν υπήρξε καλός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και είχε στηρίξει την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Ήταν αυτός που διέθεσε το προεδρικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από το Παρίσι στο Ελληνικό τα ξημερώματα της 23ης Ιουλίου 1974, μετά την πτώση της χούντας. Επιπλέον, το 1974 υποσχέθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα με πολεμικά αεροσκάφη τύπου «Μιράζ» σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία. Επί των ημερών του στην γαλλική προεδρία σφυρηλατήθηκε το σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία». Ωστόσο, την εποχή των μνημονίων είχε ζητήσει με δηλώσεις του να αφεθεί η Ελλάδα να πτωχεύσει και να εξέλθει από την ζώνη του ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ