Απεβίωσε ο Μισέλ Ινταλγκό

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 87 ετών ο Μισέλ Ινταλγκό, ο προπονητής που οδήγησε την Εθνική Γαλλίας στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1984.

Γεννημένος στις 22 Μαρτίου του 1933, έκανε σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής σε Χάβρη, Ρεμς και Μονακό, κατακτώντας συνολικά τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Γαλλίας.

Με τη φανέλα της Ρεμς και συμπαίκτη τον μεγάλο Ρεϊμόν Κοπά αγωνίστηκε και σκόραρε στον τελικό του παρθενικού Κυπέλλου Πρωταθλητριών (νυν Τσάμπιονς Λιγκ), το 1956, όπου η ομάδα του έχασε με 4-3 από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Αν και δεν είχε ιδιαίτερη προπονητική εμπειρία, ο Ινταλγκό επιλέχθηκε ως ομοσπονδιακός προπονητής το 1976. Είχε την τύχη να δουλέψει με μία από τις καλύτερες φουρνιές του γαλλικού ποδοσφαίρου, που περιλάμβανε ποδοσφαιριστές όπως ο Μισέλ Πλατινί, ο Ζαν Τιγκανά και ο Αλέν Ζιρές.

Υπό την καθοδήγησή του, η εθνική Γαλλίας έφτασε στους ημιτελικούς του Μουντιάλ της Ισπανίας, το 1982, όπου ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Δυτική Γερμανία. Δύο χρόνια αργότερα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Euro) που διοργανώθηκε στην Γαλλία, οι «τρικολόρ» πέτυχαν την πρώτη μεγάλη διάκριση της ιστορίας της, κατακτώντας το τρόπαιο με νίκη 2-0 επί της Ισπανίας στον τελικό.

Μετά την κατάκτηση του Euro ο Ινταλγκό άφησε τη θέση του στον Ανρί Μισέλ. Παρέμεινε στην ομοσπονδία ως το 1986, από το πόστο του τεχνικού διευθυντή Εθνικών ομάδων, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε ανάλογη θέση στη Μαρσέιγ έως το 1991, οπότε αποσύρθηκε οριστικά από το προσκήνιο.

Θιασώτης του επιθετικού ποδοσφαίρου, είχε προτείνει το 2006 να παίρνουν από δύο βαθμούς οι ομάδες, σε περίπτωση ισοπαλίας με γκολ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ