Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s σε ΒΒ- από Β+

Στην αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β+, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P. Η προοπτική είναι θετική, υποδηλώνοντας ότι ο οίκος μπορεί να αναβαθμίσει ξανά το αξιόχρεο της Ελλάδας στους επόμενους 12 μήνες, «αν η κυβέρνηση συνεχίσει την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».

Ο οίκος σημειώνει ότι βελτιώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί φέτος περίπου στο 2% και θα επιταχύνεται σταδιακά την περίοδο 2020-2022, με τον μέσο ρυθμό να είναι λίγο υψηλότερος από το 2,5% την τετραετία 2019-2022. «Μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση εστιάζει στην εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος, που έχει ως στόχο τη μείωση του φορολογικού βάρους και την ενίσχυση των επενδύσεων», αναφέρει. Η ανάπτυξη αναμένεται να τροφοδοτηθεί κυρίως από την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

Ο S&P αναφέρει, επίσης, ως λόγους για την αναβάθμιση της Ελλάδας την άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) φέτος, η οποία δεν είχε καμία αρνητική επίπτωση, καθώς και τη μείωση των δημοσιονομικών κινδύνων μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις.

Ο S&P αναφέρει ότι θα μπορούσε να εξετάσει μία αναβάθμιση της Ελλάδας «στο πλαίσιο μίας συνεχούς εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τις απομείνασες διαρθρωτικές προκλήσεις στην οικονομία. Ένας άλλος λόγος για μία αναβάθμιση θα ήταν μία σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας που έχει προβλήματα, η οποία, κατά την άποψή μας, θα ωφελούσε τον μηχανισμό νομισματικής μετάδοσης που αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα». Αντίθετα, ο οίκος θα μπορούσε να αναθεωρήσει την προοπτική σε σταθερή «αν η οικονομική ανάπτυξη είναι σημαντικά πιο αδύναμη από ότι αναμένουμε ή ανακοπεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, εμποδίζοντας τη μείωση του δημόσιου χρέους και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

«Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard & Poor's αποδεικνύει ότι η οικονομία μας γίνεται ολοένα ισχυρότερη. Η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας. Και είμαστε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτό», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση του στο twitter.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ