Μάικ Χαράρι: Ο θρυλικός πράκτορας της Μοσάντ

Μάικ Χαράρι (1927 – 2014)
Μάικ Χαράρι (1927 – 2014)

Ο Μάικ Χαράρι (Mike Harari) ήταν ισραηλινός πράκτορας της Μοσάντ, θρυλική φιγούρα του κόσμου των μυστικών υπηρεσιών.

Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1927 στο υπό βρετανική διοίκηση Τελ Αβίβ και από ηλικίας 13 ετών εντάχθηκε στη σιωνιστική παραστρατιωτική οργάνωση «Χαγκάνα», που αποτέλεσε τα κατοπινά χρόνια τον πυρήνα του ισραηλινού στρατού. Στην αρχή μετέφερε μηνύματα στα διάφορα τμήματα της οργάνωσης και στη συνέχεια συμμετείχε σε επιχειρήσεις κατά των Βρετανών και των Παλαιστινίων.

Μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ (1948) εντάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις και στη συνέχεια στη Μοσάντ, στους κόλπους της οποίας εξελίχθηκε σε μυθική φυσιογνωμία. Υπήρξε υπεύθυνος στρατολόγησης μυστικών πρακτόρων, διηύθυνε την υπηρεσία Caesarea και δημιούργησε τη μονάδα Kidon (Ξιφολόγχη), με αποστολή την εξόντωση στο εξωτερικό προσώπων υπεύθυνων για επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Ο Χαράρι έγινε διάσημος για τη διεύθυνση της επιχείρησης «Θεϊκή Οργή», που αποσκοπούσε στην εξόντωση των παλαιστινίων τρομοκρατών, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στη σφαγή των 11 Ισραηλινών αθλητών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972. Η επιχείρηση μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 2005 από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ με τον τίτλο «Μόναχο». Τον Χαράρι υποδύθηκε ο ισραηλινός ηθοποιός Μοσέ Ίβγκι.

Τον επόμενο χρόνο, ο Χαράρι υπέβαλε την παραίτησή του μετά τη δολοφονία από τις υπηρεσίες του στη Νορβηγία ενός μαροκινού σερβιτόρου, ο οποίος είχε αναγνωριστεί κατά λάθος ως ο δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Αλί Χάσαν Σαλαμέχ. Ο Σαλαμέχ, τελικά, σκοτώθηκε κατά την έκρηξη του αυτοκινήτου του το 1979 στο Λίβανο, κατόπιν προσωπικής εντολής του Χαράρι.

Ο Χαράρι συμμετείχε στην οργάνωση της «Επιχείρησης Αστροπελέκι» για τη διάσωση των επιβατών αεροσκάφους της Αιρ Φρανς, στο οποίο είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία το 1976 στο Έντεμπε της Ουγκάντας από Παλαιστινίους και Γερμανούς τρομοκράτες. Μετά τη συνταξιοδότησή του από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, ο Χαράρι ανέπτυξε σχέσεις με τον δικτάτορα του Παναμά, Μανουέλ Νοριέγκα, πριν από την ανατροπή του από τις ΗΠΑ το 1989.

Ο Μάικ Χαράρι πέθανε στο Τελ Αβίβ στις 21 Σεπτεμβρίου 2014, σε ηλικία 87 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ