Πραξιτέλης Μουτζουρίδης

Πραξιτέλης Μουτζουρίδης (1885 – 1964)
Πραξιτέλης Μουτζουρίδης (1885 – 1964)

Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής για βραχύ χρονικό διάστημα (1 Δεκεμβρίου 1949 - 8 Ιανουαρίου 1950).

Ο Πραξιτέλης Μουτζουρίδης γεννήθηκε το 1885 στο Ναύπλιο. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια άσκησε τη δικηγορία στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Διετέλεσε κατ’ επανάληψη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου, ενώ επί 35 χρόνια διακόνησε την τοπική αυτοδιοίκηση, ως δημοτικός σύμβουλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων.

Το 1936 πέρασε στην κεντρική πολιτική σκηνή και εξελέγη βουλευτής Αργολιδοκορινθίας με το Λαϊκό Κόμμα. Στις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές της 31η Μαρτίου 1946 επανεξελέγη βουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα και ανέλαβε πρώτος αντιπρόεδρος της Δ' Αναθεωρητικής Βουλής. Την 1η Δεκεμβρίου 1949, μετά την παραίτηση του Σπύρου Θεοτόκη, εξελέγη πρόεδρος της Βουλής για σύντομο χρονικό διάστημα, έως ότου διαλυθεί η Βουλή στις 8 Ιανουαρίου 1950 για τη διενέργεια των εκλογών της 5ης Μαρτίου. Ο ίδιος επανεξελέγη βουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα, αλλά στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951 απέτυχε να εκλεγεί και αποχώρησε από την πολιτική ζωή.

Ο Πραξιτέλης Μουτζουρίδης αρθρογραφούσε σχεδόν για 40 χρόνια στην τοπική εφημερίδα Το Σύνταγμα, όπως και σε αθηναϊκές εφημερίδες. Παράλληλα, έγραφε ποίηση, αλλά δεν εξέδωσε ποτέ τα ποιήματά του. Πέθανε στις 8 Μαρτίου 1964, σε ηλικία 79 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ