Χένρι Πουρ

Χένρι Πουρ (1812 – 1905)
Χένρι Πουρ (1812 – 1905)

Αμερικανός δικηγόρος και οικονομικός αναλυτής, ιδρυτής της εκδοτικής εταιρείας H.V & H.W Poor Co., που μετεξελίχθηκε στον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Ο Χένρι Βάρνουμ Πουρ (Henry Varnum Poor) γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1812 στο Άντοβερ της πολιτείας Μέιν. Αποφοίτησε από το κολλέγιο Bowdoin το 1835 και αμέσως έπιασε δουλειά στο δικηγορικό γραφείο του θείου του. Το 1838 απέκτησε άδεια δικηγόρου και άνοιξε το δικό του γραφείο μαζί με το αδελφό του Τζον στο Μπάνγκορ του Μέιν.

Με την πάροδο του χρόνου, τα δύο αδέλφια αποσύρθηκαν από τη δικηγορία, έχοντας πλουτίσει από τις επενδύσεις τους στην ανθούσα τοπική βιομηχανία ξυλείας. Ο Τζον αναμίχθηκε στην κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου του Μέιν κι έγινε ένας μικρός Κροίσος. Το 1849 αγόρασε την επιθεώρηση «American Railroad Journal» και ανέθεσε τη διεύθυνση του εντύπου στον αδελφό του Χένρι.

Το 1860 ο Χένρι Πουρ εξέδωσε την Ιστορία των σιδηροδρόμων και των καναλιών των ΗΠΑ (History of Railroads and Canals of  USA), που αποτέλεσε την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια να δοθεί στο επενδυτικό κοινό μια συνεκτική πληροφόρηση για τα οικονομικά και επιχειρησιακά δεδομένα των σιδηροδρομικών εταιρειών, που αποτελούσαν την εμπροσθοφυλακή του αμερικάνικου καπιταλισμού εκείνη την περίοδο.

Το αμέσως επόμενο διάστημα συνέστησε με τον γιο του Χένρι Γουίλιαμ Πουρ (1844-1915) την εταιρεία H.V & H.W Poor Co., η οποία κυκλοφορούσε κάθε χρόνο την επικαιροποιημένη έκδοση του ανωτέρω βιβλίου με τον τίτλο Manual of the Railroads of United States. Ο σημερινός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s έλκει την καταγωγή του από την εταιρεία V & H.W Poor Co.

Το 1862 ο Χένρι Πουρ τοποθετήθηκε με απόφαση του Αμερικανού προέδρου Αβραάμ Λίνκολν κυβερνητικός επίτροπος στη νεοσυσταθείσα εταιρεία Union Pacific Railroad, που ξεκίνησε την εποποιία του σιδηροδρόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες και σήμερα είναι η μεγαλύτερη του είδους στη χώρα και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.

Το 1873, σε ηλικία 61 ετών, αποσύρθηκε στο Μπρουκλάιν της Μασαχουσέτης, παραμένοντας δραστήριος μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Αρθρογραφούσε τακτικά για οικονομικά θέματα και βοηθούσε τον γιο του Χένρι Γουίλιαμ, όχι μόνο στην έκδοση του οδηγού για τους σιδηροδρόμους, αλλά και στην προσωπική του εταιρεία Poor and Co., που είχε εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές εταιρείες της Γουόλ Στριτ στις αρχές του 20ου αιώνα.

O Χένρυ Πουρ πέθανε στο Μπρουκλάιν στις 4 Ιανουαρίου 1905, σε ηλικία 92 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ