O άγγλος Έντουερντ Μάιμπριτζ υπήρξε μία μυστηριώδης, όσο και κομβική προσωπικότητα στην ιστορία της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.
Ο Έντουαρντ Τζέιμς Μάγκεριτζ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1830 στο Κίνγκστον της Αγγλίας. Ο πατέρας του ήταν έμπορος σιτηρών και άνθρακα και μετά τον θάνατο του την οικογενειακή επιχείρηση ανέλαβε η μητέρα του.
Εκκεντρικός από τα νιάτα του, άλλαξε το όνομά του σε Έντουερντ Μάιμπριτζ, γιατί πίστευε ότι ταίριαζε περισσότερο με την αγγλοσαξωνική καταγωγή του. Ήταν επίσης αρκετά φιλόδοξος. «Θα κάνω όνομα. Αν αποτύχω, δεν θα ξανακούσεις για μένα» έγραψε κάποτε στη γιαγιά του.
Σε ηλικία 20 ετών έφυγε από την πατρίδα του για ν’ αναζητήσει την τύχη του στις ΗΠΑ. Παρέμεινε στην αφάνεια έως το 1868, όταν άρχισε να γίνεται γνωστός για μια σειρά φωτογραφίες του στην κοιλάδα Γιοσεμάιτ της Καλιφόρνιας.
Η προσπάθεια απαθανάτισης του καλπασμού των αλόγων
Εκεί τον ανακάλυψε ο Λίλαντ Στάνφορντ, πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, βαρόνος των σιδηροδρόμων, ιδρυτής του ονομαστού Πανεπιστημίου Στάνφορντ, λάτρης και εκτροφέας αλόγων ιπποδρομιών. Τον προσέλαβε το 1872 για να κάνει το φαινομενικά αδύνατο, να συλλάβει το βάδισμα ενός αλόγου που καλπάζει.
Ο Στάνφορντ ήθελε να επιβεβαιώσει την υπόθεσή του μέσω της φωτογραφίας, ότι υπάρχει μια στιγμή στον καλπασμό ενός αλόγου όπου και τα τέσσερα πόδια του αιωρούνται από το έδαφος, κουλουριασμένα προς την κοιλιά του. Οι πρώτες του προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς, επειδή η φωτογραφική μηχανή του δεν είχε γρήγορο κλείστρο.
Το πείραμά του διακόπηκε, όταν κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του εραστή της νεαρής συζύγου του, με την οποία είχε αποκτήσει ένα γιο. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 1875, κρίθηκε αθώος από δικαστήριο ενόρκων, αποτελούμενο αποκλειστικά από άνδρες, που θεώρησε την ανθρωποκτονία δικαιολογημένη με βάση το φυσικό δίκαιο και όχι το θετό. Τα επόμενα χρόνια ταξίδεψε στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική και ασχολήθηκε με διαφημιστικές φωτογραφίες της Union Pacific, της σιδηροδρομικής εταιρείας του Λίλαντ.
Το 1877 επέστρεψε στην Καλιφόρνια και συνέχισε τα πειράματά του στη φωτογραφία κίνησης. Χρησιμοποιώντας μία συστοιχία από 12 έως 24 κάμερες κι ένα ειδικό κλείστρο δικής του έμπνευσης, που έδινε έκθεση 2/1000 του δευτερολέπτου, κατόρθωσε να αποδείξει τον ισχυρισμό του Στάνφορντ.
Τα αποτελέσματα της δουλειάς του Mάιμπριτζ δημοσιεύτηκαν ευρέως, τις περισσότερες φορές με τη μορφή σχεδίων που λαμβάνονταν από τις φωτογραφίες του. Επικρίθηκαν, ωστόσο, από εκείνους που πίστευαν ότι τα πόδια του αλόγου δεν θα μπορούσαν ποτέ να πάρουν τέτοιες απίθανες θέσεις.
Η εφεύρεση του ζωοπραξισκόπιου
Για ν’ αντιμετωπίσει μια τέτοια κριτική, ο Mάιμπριζ έδωσε διαλέξεις σχετικά με τη κίνηση των ζώων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τις συνόδευε με ένα μηχάνημα δικής του έμπνευσης, το ζωοπραξισκόπιο (zoopraxiscope) που πρόβαλε τις φωτογραφίες με γρήγορη διαδοχή σε μια οθόνη, δίνοντας την ψευδαίσθηση κινούμενων εικόνων. Το ζωοπραξισκόπιο υπήρξε πρόδρομος του κινηματογράφου και δημιούργησε αίσθηση, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγου το 1893
Ο Μάιμπριτζ έκανε τις πιο σημαντικές φωτογραφικές του μελέτες για την κίνηση από το 1884 έως το 1887 υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας. Ήταν φωτογραφίες από δραστηριότητες διαφόρων ανθρώπων, ντυμένων και γυμνών, οι οποίες επρόκειτο να αποτελέσουν μια οπτική συλλογή ανθρώπινων κινήσεων για χρήση καλλιτεχνών και επιστημόνων. Πολλές από αυτές δημοσιεύτηκαν το 1887 στο άλμπουμ «Animal Locomotion: An Electro-Photographic Investigation of Consecutive Phases of Animal Movements»
Ο Έντουερντ Μάιμπριτζ συνέχισε να δημοσιοποιεί και να δημοσιεύει το έργο του έως το 1900, όταν αποσύρθηκε στη γενέτειρά του, το Κίνγκστον της Αγγλίας. Πέθανε στις 8 Μαΐου 1904, σε ηλικία 74 ετών.
Σχετικά
- Δύο σημαντικές στιγμές της ζωής του Έντουερντ Μάιμπριτζ απαθανάτισε ο Φίλιπ Γκλας στην όπερα δωματίου «The Photographer», που συνέθεσε το 1982.
- To 2021, ο αμερικανός σκηνοθέτης Μαρκ Σάφερ παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «Exposing Muybridge». Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ιστορικοί, φωτογράφοι και ο ηθοποιός Γκάρι Όλντμαν, ο οποίος συλλέγει έργα του Μάιμπριτζ.