Ο Λουί Νταγκέρ (Louis Daguerre) ήταν γάλλος ζωγράφος και από τους πρωτοπόρους της φωτογραφίας. Υπήρξε ο εφευρέτης της δαγεροτυπίας (ή δαγγεροτυπίας, εκ του γαλλικού daguerréotype), της πρώτης εύχρηστης μεθόδου για την εμφάνιση των φωτογραφιών.
Μολονότι η πρώτη φωτογραφία εμφανίστηκε το 1826 από τον Ζοζέφ Νισεφόρ Νιεπς, ήταν κακής ποιότητας και απαιτούσε περίπου οκτάωρη έκθεση (πόζα). Η μέθοδος που αναπτύχθηκε από τον Νταγκέρ απαιτούσε μόνον 20 έως 30 λεπτά.
Ο Λουί-Ζακ-Μαντέ Νταγκέρ γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1787 στο Κορμέιγ, προάστιο του Παρισιού. Σε ηλικία 17 ετών, προσλήφθηκε σε εργαστήριο ζωγραφικής θεατρικών σκηνικών στο Παρίσι. Σύντομα του ανατέθηκε η επιμέλεια των σκηνικών του θεάτρου Αμπιγκί, αργότερα της Οπερά Κομίκ και της Όπερας των Παρισίων.
Το 1822 επινόησε το διόραμα (diorama), δημόσιο θέαμα στο οποίο εικόνες τοπίων παρουσιάζονταν με εντυπωσιακά φωτιστικά τεχνάσματα που δημιουργούσαν υποβλητικές παραισθήσεις, όπως, π.χ. την αίσθηση της προοδευτικής μεταβολής του ηλιόλουστου τοπίου σε νυκτερινό.
Η συνεργασία με τον Νιεπς
Στη συνέχεια επιχείρησε να συνεργαστεί με τον Νιεπς, όταν πληροφορήθηκε τη μέθοδό του για την εμφάνιση των φωτογραφιών, αλλά συνάντησε την άρνησή του. Τελικά, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των δύο πρωτοπόρων της φωτογραφίας, το 1829, για την τελειοποίηση της μεθόδου του.
Ο Νιεπς, όμως, πέθανε το 1833 και ο Νταγκέρ συνέχισε μόνος τα πειράματά του, για να ανακαλύψει ότι η έκθεση πλάκας επιστρωμένης με ιωδιούχο άργυρο στο εσωτερικό σκοτεινού θαλάμου δημιουργούσε λανθάνουσα εικόνα, που μπορούσε να γίνει ορατή (να εμφανιστεί) με προσβολή από ατμούς υδραργύρου και, κατόπιν, να στερεωθεί με διάλυμα κοινού αλατιού.
Το μειονέκτημά της ήταν ότι δεν μπορεί ο φωτογράφος να πάρει αντίγραφα, όπως στα φωτογραφικά κλισέ, επειδή η δαγεροτυπία παρέχει απευθείας θετική εικόνα και όχι αρνητική.
Στις 7 Ιανουαρίου 1839, η πλήρης περιγραφή της δαγεροτυπικής μεθόδου ανακοινώθηκε από τον διαπρεπή αστρονόμο και φυσικό Φρανσουά Αραγκό, σε κοινή συνεδρία της Ακαδημίας Επιστημών και της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Παρίσι. Ο Νταγκέρ τιμήθηκε με τον τίτλο του αξιωματούχου της Λεγεώνας της Τιμής και του απονεμήθηκε ετήσια τιμητική σύνταξη 6.000 φράγκων.
Ο Λουί Νταγκέρ πέθανε στις 10 Ιουλίου 1851 στο Μπρι-σιρ-Μαρν, προάστιο του Παρισιού, σε ηλικία 63 ετών.