Ρεφάτ Αλαρίρ: Η φωνή της Γάζας

Ρεφάτ Αλαρίρ (1979 – 2023)
Ρεφάτ Αλαρίρ (1979 – 2023)

Ο Ρεφάτ Αλαρίρ (Refaat Alareer) ήταν από τα πιο γνωστά μέλη της νέας γενιάς παλαιστινίων λογοτεχνών. Συχνά έγραφε στα αγγλικά για ν’ αφηγηθεί τις ιστορίες των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας. Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού στις 7 Δεκεμβρίου 2023.

Ο Ρεφάτ Αλαρίρ γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1979 στην Πόλη της Γάζας. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο Πούτρα της Μαλαισίας, όπου έλαβε το διδακτορικό του με τη διατριβή «Unframing John Donne’s transgressive poetry in light of Bakhtin’s dialogic theories» («Ξεκαδράροντας την παρεκβατική ποίηση του Τζον Νταν υπό το φως των διαλογικών θεωριών του Μπαχτίν»).

Το 2007 έγινε καθηγητής αγγλικής φιλολογίας, συγκριτικής λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, όπου δίδασκε κυρίως τα έργα του Σέξπιρ.

Ήταν συνιδρυτής της πρωτοβουλίας «We are not numbers» («Δεν είμαστε αριθμοί»), που αδελφοποιεί συγγραφείς στη Γάζα με συναδέλφους τους στο εξωτερικό, οι οποίοι τους βοηθούν να γράψουν στα αγγλικά και ν’ αφηγηθούν την πραγματικότητά τους. Ήταν επιμελητής του βιβλίου «Gaza Writes Back», χρονικού της ζωής στη Λωρίδα της Γάζας από νεαρούς παλαιστίνιους λογοτέχνες και συγγραφέας της συλλογής διηγημάτων «Gaza Unsilenced».

Κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο Ρεφάτ Αλαρίρ έκανε εμφανίσεις σε αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης (BBC, Democracy Now!, ABC News). Υποστήριζε, μεταξύ άλλων, ότι η επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου ήταν «νόμιμη και ηθική» και την παρομοίασε με την εξέγερση του εβραϊκού γκέτο της Βαρσοβίας κατά των Ναζί το 1943. Επίσης, απέρριψε τους ισχυρισμούς για σεξουαλική βία από τους μαχητές της Χαμάς ως ψέματα που χρησιμοποιούνται «για να δικαιολογήσουν τη γενοκτονία της Γάζας».

Μερικές ημέρες αφότου ο ισραηλινός στρατός άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις, ο Ρεφάτ Αλαρίρ έκανε γνωστό πως δεν θα έφευγε από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, επίκεντρο των εχθροπραξιών τότε.

Ο Ρεφαάτ Αλαρίρ ήταν παντρεμένος και πατέρας έξι παιδιών. Κατά τη διάρκεια της ισραηλινοπαλαιστινιακής κρίσης του 2021, έγραψε ένα άρθρο στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, στο οποίο ανέφερε ότι περισσότεροι από 30 συγγενείς του ίδιου και της συζύγου του είχαν σκοτωθεί τα προηγούμενα χρόνια από επιθέσεις του ισραηλινού στρατού.

Την 1η Νοεμβρίου 2023, δημοσίευσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην twitter) ένα ποίημα γραμμένο στα αγγλικά, που γνώρισε μεγάλη διάδοση, υπό τον τίτλο «If I must die» («Αν πρέπει να πεθάνω»).

Ο Ρεφάτ Αλαρίρ σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην Λωρίδα της Γάζας στις 7 Δεκεμβρίου 2023, σε ηλικία 44 ετών.

Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατός του, το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα («Euro-Med Monitor»), μία μ.κ.ο που εδρεύει στην Ελβετία, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι ο Ρεφάτ Αλαρίτ ήταν στόχος, καθότι σύμφωνα με μαρτυρίες το διαμέρισμα όπου διέμενε με την πολυμελή οικογένειά του «βομβαρδίστηκε χειρουργικά» από τους Ισραηλινούς. Αυτό συνέβη ύστερα από εβδομάδες απειλών θανάτου που λάμβανε διαδικτυακά και τηλεφωνικά από ισραηλινούς λογαριασμούς.

If I must die

If I must die,
you must live
to tell my story
to sell my things
to buy a piece of cloth
and some strings,
(make it white with a long tail)
so that a child, somewhere in Gaza
while looking heaven in the eye
awaiting his dad who left in a blaze-
and bid no one farewell
not even to his flesh
not even to himself-
sees the kite, my kite you made, flying up
above
and thinks for a moment an angel is there
bringing back love
If I must die
let it bring hope
let it be a tale

Εάν πρέπει να παθάνω

Αν πρέπει να πεθάνω,
πρέπει να ζήσεις
για να πεις την ιστορία μου
για να πουλήσεις τα πράγματά μου
για να αγοράσεις ένα κομμάτι ύφασμα
και μερικούς σπάγγους,
(κάντε το λευκό με μακριά ουρά)
ώστε ένα παιδί, κάπου στη Γάζα
ενώ κοιτάζει τον ουρανό στα μάτια
περιμένοντας τον πατέρα του που έφυγε φλεγόμενος -
και δεν αποχαιρέτησε κανέναν.
ούτε καν τη σάρκα του
ούτε καν τον εαυτό του -
βλέπει τον χαρταετό, τον χαρταετό που έφτιαξες εσύ, να πετάει ψηλά
πάνω
και να σκέφτεται για μια στιγμή ότι ένας άγγελος είναι εκεί
φέρνοντας πίσω την αγάπη
Αν πρέπει να πεθάνω
ας φέρει ελπίδα
ας γίνει παραμύθι.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ