Μπουίτσι Τερασάουα: Ο δημιουργός του manga «Cobra»

Μπουίτσι Τερασάουα (1955 – 2023)
Μπουίτσι Τερασάουα (1955 – 2023)

Ο ιάπωνας Μπουΐτσι Τερασάουα ήταν διάσημος δημιουργός μάνγκα (ιαπωνικό κόμικ), γνωστός κυρίως από το έργο του επιστημονικής φαντασίας «Cobra», αλλά και ως πρωτοπόρος στη δημιουργία μάνγκα σε υπολογιστές.

Ο Μπουίτσι Τερασάουα γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1955 στην πόλη Ασαχικάουα της νήσου Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Δοκίμασε για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στο σότζο μάνγκα, που απευθύνεται σε κορίτσια και εφήβους, προτού πάει στο Τόκιο το 1976 για να σπουδάσει δίπλα στον Οσάμου Τεζούκα, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου μάνγκα.

Το 1978 το πιο γνωστό έργο του «Cobra» άρχισε να δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο περιοδικό μάνγκα «Shonen Jump». Ο Cobra είναι ένας διαστημικός τυχοδιώκτης του οποίου το αριστερό χέρι κρύβει ένα τουφέκι. Παθιασμένος με τον κινηματογράφο, ο Τερασάουα δίνει στον ήρωά του που περιφέρεται στον γαλαξία τα χαρακτηριστικά του γάλλου ηθοποιού Ζαν-Πολ Μπελμοντό, τον οποίο ανακάλυψε στην ταινία του Ζαν- Λικ Γκοντάρ «Με Κομμένη την Ανάσα»» (1959) και του οποίου την αναιδή και χαλαρή πλευρά θαύμαζε.

Αυτό το μάνγκα θα πουλήσει περίπου 50 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Mangazenkan και θα προσαρμοστεί σε καρτούν (που κυκλοφόρησε κυρίως στη Γαλλία από το 1985) και σε ταινία κινουμένων σχεδίων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Τερασάουα άρχισε να δημιουργεί έργα σε υπολογιστές. Συγκεκριμένα δημοσίευσε το «The Black Knight BAT» (1985) και στη συνέχεια το 1992 το «Takeru», που θεωρείται το πρώτο μάνγκα στον κόσμο που παράγεται εξ ολοκλήρου σε υπολογιστές.

Ο Μπουίτσι Τερασάουα πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, από έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε ηλικία 68 ετών. «Παρά τις τρεις επεμβάσεις για όγκους στον εγκέφαλο, ο Τερασάουα είχε επιβιώσει με την ίδια ζωτικότητα όπως και ο ίδιος ο Cobra, αλλά αυτή τη φορά, πρέπει να αιφνιδιάστηκε», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η εταιρεία του Terasawa Production, αναγγέλοντας την εκδημία του.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ