Μπιορν Μποργκ: Το θρυλικό «παγόβουνο» του τένις

O Μπιορν Μποργκ (Björn Borg) θεωρείται ένας από τους κορυφαίους τενίστες όλων των εποχών. Την περίοδο της κυριαρχίας του στο παγκόσμιο τένις (1974- 1981) κατέκτησε 11 τίτλους στο ατομικό ανδρών σε τουρνουά του γκραν σλαμ [6 Ρολάν Γκαρός (1974- 1975, 1978-1981) και 5 συνεχόμενα Γουίμπλεντον (1976-1980) που αποτελούσε ρεκόρ και το ισοφάρισε αργότερα ο Ρότζερ Φέντερερ (2003-2007)]. Ο ξανθομάλλης σουηδός σνόμπαρε εντελώς το Αυστραλιανό Όπεν (μόνο μία φορά πήγε ν’ αγωνιστεί το 1974 και σταμάτησε στον τρίτο γύρο), ενώ δεν ένιωθε άνετα στο Αμερικανικό Όπεν (ηττήθηκε τέσσερις φορές σε τελικούς τις χρονιές 1976, 1978, 1980 και 1981).

Η επί καθημερινής βάσεως σκληρή προπό­νηση, η υπακοή στο εξαντλητικό πρόγραμμα του προπονητή του Λέναρτ Μπέργκελιν, αλλά και η ακα­τανίκητη επιθυμία για διάκριση, αποτέλεσαν τα καλύτερα θεμέλια για τον σουηδό τενίστα, ώστε να πατήσει πάνω τους και να φτάσει στην κορυφή.

Βέβαια ο Μποργκ δεν ξεχώριζε μόνο για τα δυνατά του χτυπήματα και τη χρήση της ρακέτας με τα δύο χέρια, αλλά και για το στιλ του. Ντυμένος πάντα σε λευκές αποχρώσεις, με τα μακριά ξανθά μαλλιά και την κορδέλα στο μέτωπο, ήταν αυτός που συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε να αυξηθεί η δημοτικότητα του τένις, πέρα από τους οπαδούς του αθλήματος.

Η κατάκτηση του Γουίμπλεντον το 1978Oι εταιρείες αθλητικών – και όχι μόνο – ειδών τον λάτρευαν και τον χρυσοπλήρωναν για να λανσάρει τα προϊόντα τους, μεγάλες φίρμες ανδρικών εσωρούχων τον έκαναν διαφημιστική αφίσα, τα περιοδικά τον φωτογράφιζαν για τα εξώφυλλά τους και οι ερωτικές σχέσεις του βρίσκονταν διαρκώς στο επίκεντρο των ΜΜΕ. Υπήρξε ένας απόλυτος σταρ της εποχής, ανάλογου μεγέθους με τους σταρ του κινηματογράφου και της μουσικής.

Από την άλλη, τον είπαν ψυχρό, τον αποκάλεσαν κομπιούτερ, το παρομοίασαν με παγόβουνο (Mr Iceberg ήταν το προσωνύμιό του), η ουσία είναι ότι με όπλο την τρομερή φυσική του κατάσταση, το ταλέντο και την αυτοκυριαρχία του, δέσποσε για μια δεκα­ετία στο παγκόσμιο τένις. Αποσύρθηκε ξαφνικά σε ηλι­κία μόλις 26 ετών, όταν ήδη είχε αρχίσει να ανατέλλει το άστρο του αμερικανού Τζον Μάκενρο, μιας εκρηκτικής προσωπικότητας εντός και εκτός των κορτ.

Συνολικά στους 769 αγώνες που έδωσε, σημείωσε 639 νίκες, δηλαδή έχει στο ενεργητικό του το ανεπανάληπτο ρεκόρ 83,09% επιτυχίας και το ακόμη πιο εκπληκτικό ποσοστό 89,81% (141 νίκες-16 ήττες) σε Γκραν Σλαμ, αλλά και το 88,90% σε ματς των πέντε σετ. Ειδικά στο Γουίμπλεντον έχει το απίστευτο 92,73%! Τον Αύγουστο του 1977 ανέβηκε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης και συμπλήρωσε 109 εβδομάδες στη θέση αυτή. Υπολογίζεται ότι κέρδισε πάνω από 3,5 εκατομμύρια δολάρια και όλα αυτά έως τα 26 του χρόνια!

Ο Μπιορν Μποργκ γεννήθηκε στη Στοκχόλμη στις 6 Ιουνίου 1956. Ο πατέρας του Ρούνε Μποργκ ήταν ηλεκτρολόγος και η μητέρα του Μαργκαρέτα φρόντιζε τα του οίκου. Ο πατέρας του έπαιζε πινγκ-πονγκ και η μικρή ρακέτα του επιτραπέζιου αθλήματος οδήγησε τον νεαρό Μπιορν στη μεγαλύτερη του τένις.

Στα 13 του ανήκε στους καλύτερους σουηδούς τενίστες, στα 17 του έγινε επαγγελματίας και στα 18 του κέρδισε το πρώτο τουρνουά του Γκραν Σλαμ, το Ρολάν Γκαρός. Το 1975 οδήγησε τη Σουηδία στην κατάκτηση του Ντέιβις Καπ και τον επόμενο χρόνο κέρδισε τον πρώτο από τους πέντε συνεχόμενους τίτλους στο Γουίμπλεντον, χωρίς να χάσει σετ στα εφτά ματς που έδωσε. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του μεγάλου αντιπάλου του στον τελικό Ίλιε Ναστάζε «Εμείς όλοι παίζουμε τένις. Αυτός κάτι άλλο»!

O «τελικός του αιώνα»

Ο Μπιορν Μποργκ και ο Τζον Μάκενρο στον «τελικό του αιώνα» (Γουίμπλεντον, 1980)Ο πέμπτος τίτλος του στο Γουίμπλεντον (1980) απέναντι στον Τζον Μάκενρο χαρακτηρίστηκε ως ο «τελικός του αιώνα». Η ιστορική αναμέτρηση της 5ης Ιουλίου κράτησε σχεδόν 4 ώρες (3:53) και πέρασε από απανωτές ανατροπές. Ο Μάκενρο αποδοκιμάστηκε κατά την είσοδο, επειδή στον ημιτελικό, κόντρα στον Τζίμι Κόνορς, είχε κάνει πάλι τα «δικά» του. Ωστόσο εμφανίζεται εκρηκτικός στο ματς και κυριάρχησε στο πρώτο σετ με 6-1. Αυτό τον γέμισε με ενθουσιασμό, αλλά ο Μποργκ παρέμεινε συγκεντρωμένος και δεν πτοήθηκε. Το δεύτερο σετ πήγαινε πόντο-πόντο και ο Μποργκ το κέρδισε με 7-5. Στο τρίτο σετ ο Σουηδός ξεδίπλωσε όλες τις αρετές του και το πήρε με 6-3.

Τα δύο επόμενα σετ εξελίχθηκαν σε γιγαντομαχία. Στο τέταρτο ο Μποργκ έφτασε έξι φορές στο σετ-πόιντ, άλλες πέντε φορές ο Μάκενρο, που το κέρδισε τελικά 7-6 (18-16 στα γκέιμ). Και το πέμπτο σετ, γεμάτο με ανατροπές, έφτασε στο 6-6, ο Μποργκ καταγράφει 19 πόντους από το σερβίς και στο τέλος επικράτησε με 8-6 μέσα σε πραγματική αποθέωση. Ήταν ένας θρίαμβος για τον «Mr Iceman», αλλά και ο τελευταίος τίτλος του στο Γουίμπλεντον.

«Κανένας δεν μπορεί να νικάει για πάντα. Κάποτε θα έρθει η στιγμή που θα χάσει και ο Μποργκ κι εγώ σκοπεύω να βρίσκομαι εκεί», θα δηλώσει αμέσως μετά ο Αμερικανός και θα κάνει πράξη τα λεγόμενά του. Λίγους μήνες αργότερα θα νικήσει τον Μποργκ στον τελικό του Αμερικανικού Όπεν, σ’ ένα ματς που ξεπέρασε τις 4 ώρες (4:13) και ακριβώς ένα χρόνο μετά, θα τον νικήσει 4-6, 7-6 (1), 7-6 (4), 6-4 και στον τελικό του Γουίμπλεντον, δίνοντας τέλος σε ένα ανεπανάληπτο σερί 41 νικών, που είχε στο λονδρέζικο τουρνουά μέχρι εκείνη την ημέρα ο Σουηδός άσος.

Η απόσυρση, τα πάθη και η πτώχευση

Ο Μποργκ θα αναγκαστεί να παραδε­χτεί ότι ο Μάκενρο ήταν καλύτερός του. Επει­δή όμως ο εγωισμός του είχε πληγωθεί βαθύτατα, θα πάρει τη μεγάλη απόφαση και θα εγκαταλείψει το τένις, σε ηλικία 26 ετών (επέστρεψε για λίγο στην ενερ­γό δράση ύστερα από επτά χρόνια, αλλά διαπίστωσε ότι η εποχή τον είχε ξεπεράσει).

O Μπιορν Μποργκ το 2014Το μόνο που φαινόταν να ικανοποιεί τον Μποργκ πια ήταν η εταιρεία ρού­χων με την υπογραφή του, και τίποτε άλλο. Αυτό βέβαια ήταν μόνο ό,τι φαινόταν. Γιατί υπήρχαν στιγμές στην ιδιωτική ζωή του που έδειχναν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του πολύ περισσότερο. Οι φήμες (για κάποιους όχι μόνο φήμες, αλλά και πραγματικότητα) ότι είχε τρελό πάθος με την κοκαΐνη και τις σεξουαλικές διαστροφές τον συνοδεύουν έκτοτε, αν και ο ίδιος τις διέψευσε κατηγορηματικά.

Οι δύο γάμοι του με τη ρουμάνα τενίστρια Μαριάνα Σιμιονέσκου και την ιταλίδα τραγουδίστρια Λορεντάνα Μπερτέ (ήταν αυτή που πρωτόβγαλε τα άπλυτα του στη φόρα) κατέληξαν σε διαζύγιο, όπως πιθανόν και ο τρίτος γάμος του με την Πατρίσια Όστφελντ με την οποία απέκτησε ένα γιο. Έχει ακόμη ένα γιο από τη σχέση του με τη συμπατριώτισσά του μοντέλα Γιανίκε Μπιόρλινγκ.

Και σαν να μην έφταναν τα προβλήματα στην προσωπική του ζωή ήρθε και το λουκέτο το 2006 στην εταιρεία ένδυσης που διατηρούσε. Αναγκάστηκε να διαθέσει πολλά περιουσιακά του στοιχεία, ακόμη και να βγάλει στο σφυρί προσωπικά αντικείμενα (κύπελλα και ρακέτες) από την ένδοξη εποχή του, παίρνοντας ένα υψηλό ποσό από τον οίκο Μπόναμς του Λονδίνου, που ανέλαβε τη δημοπρασία. Το έμαθε ο Τζον Μάκενρο κι έσπευσε αμέσως να βοηθήσει. Κινητοποίησε τον Τζίμι Κόνορς και τον Αντρέ Αγκάσι, οι τρεις τους αγόρασαν τα αντικείμενα αυτά στη δημοπρασία και του τα επέστρεψαν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ