Τουρνουά Τένις «Ρολάν Γκαρός»

Το «Ρολάν Γκαρός» είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα τουρνουά τένις στον κόσμο (επονομαζόμενα και τουρνουά του γκραν-σλαμ) και το κορυφαίο σε χωμάτινη επιφάνεια. Τα υπόλοιπα τρία είναι το Γουίμπλεντον (σε χορτάρινη επιφάνεια), το Αυστραλιανό (Μελβούρνη) και το Αμερικανικό (Νέας Υόρκης), σε σκληρή συνθετική επιφάνεια.

Διεξάγεται κάθε χρόνο στο Παρίσι από το 1891 και διαρκεί δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από την τελευταία Κυριακή του Μαΐου (Ειδικά το 2020 θα διεξαχθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου, λόγω covid-19). Η επίσημη ονομασία του είναι «Γαλλικό Διεθνές Πρωτάθλημα Τένις, Ρολάν Γκαρός», αλλά στον φίλαθλο κόσμο είναι γνωστό ως Ρολάν Γκαρός. Την ονομασία αυτή φέρουν οι εγκαταστάσεις της διοργάνωσης προς τιμή ενός θρύλου της γαλλικής αεροπορίας, που ήταν ένας από τους τακτικούς θαμώνες του τουρνουά.

Η πρώτη διοργάνωση έγινε κάποια ημέρα του 1891 και συμμετείχαν μόνο άνδρες τενίστες, εγγεγραμμένοι σε γαλλικούς συλλόγους. Νικητής αναδείχθηκε ένας Άγγλος ο Χ. Μπριγκς, που εκείνη την εποχή ζούσε στο Παρίσι. Στον τελικό νίκησε τον Γάλλο Π.Μπενιέρ με 2-0 σετ (6-2, 6-3). Από το 1897, στο τουρνουά συμμετείχαν και γυναίκες, με πρώτη νικήτρια τη Γαλλίδα Αντέν Μασόν. Από το 1925, η διοργάνωση απέκτησε διεθνή χαρακτήρα.

Όταν οι «4 Σωματοφύλακες» του γαλλικού τένις (Ρενέ Λακόστ, Ζαν Μποροτρά, Ανρί Κοσέ και Ζακ Μπρινιόν) κέρδισαν το κύπελλο Ντέιβις επί αμερικανικού εδάφους το 1927, οι Γάλλοι αποφάσισαν να φτιάξουν ένα νέο γήπεδο τένις, προκειμένου να υπερασπιστούν τον τίτλο τους τον επόμενο χρόνο. Οι νέες εγκαταστάσεις, καθώς και το κεντρικό γήπεδο πήραν το όνομα του Γάλλου αεροπόρου Ρολάν Γκαρός, που είχε χάσει τη ζωή του σε μία αερομαχία, δέκα χρόνια νωρίτερα. Από το 1928 έως και σήμερα η έδρα του τουρνουά παραμένει η ίδια.

Σήμερα το «Ρολάν Γκαρός» συγκαταλέγεται στα κορυφαία τενιστικά τουρνουά του κόσμου και το 2019 θα μοιράσει σε έπαθλα το ποσό των 42.661.000 ευρώ. Η χωμάτινη επιφάνειά του έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει το μπαλάκι και αυτό συντελεί στο να έχουν μεγάλη διάρκεια οι πόντοι και να κρατούν περισσότερη ώρα οι αγώνες.

Χαρακτηριστικό, επίσης, του γηπέδου είναι ότι η περιστροφή της μπάλας που παράγεται από το χτύπημα (spin) επηρεάζεται από το χώμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγαλύτερη αναπήδηση. Τενίστες με δυνατά σερβίς και βολέ δεν ευνοούνται από τον αγωνιστικό χώρο του «Ρολάν Γκαρός». Εξ αυτού του λόγου, σπουδαίοι τενίστες και τενίστριες, όπως οι Πιτ Σάμπρας, Τζον ΜακΕνρο, Τζον Νιούκομπ, Βένους Γουίλιαμς, Στέφαν Έντμπεργκ, Μπόρις Μπέκερ και Τζίμι Κόνορς δεν έχουν κατακτήσει ποτέ το «Ρολάν Γκαρός». Αντίθετα, τενίστες και τενίστριες με πιο ισορροπημένο παιγνίδι, όπως οι Ραφαέλ Ναδάλ, Μπιορν Μποργκ, Ιβάν Λεντλ, Ματς Βιλάντερ, Ζιστίν Ενέν και Κρις Έβερτ έχουν πολλές επιτυχίες στη διοργάνωση.

Πολυνίκης του «Ρολάν Γκαρός» στους άνδρες είναι ο Ισπανός Ραφαέλ Ναδάλ με 11 κατακτήσεις (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018) και στις γυναίκες η Αμερικανίδα Κρις Έβερτ με 7 (1974, 1975, 1979, 1980, 1983, 1985, 1986).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ