Μάριο Μολίνα: Ο επιστήμονας που έσωσε τη στιβάδα του όζοντος

Μάριο Μολίνα (1943 – 2020)
Μάριο Μολίνα (1943 – 2020)

Ο Μάριο Μολίνα (Mario Molina) είναι μεξικάνος χημικός, που έπεισε τις κυβερνήσεις να ενωθούν για να σώσουν το στρώμα του όζοντος του πλανήτη μας. Συναποδέκτης του βραβείου Νόμπελ Χημείας το 1995, υπήρξε ένας από τους ερευνητές που απέδειξαν πως οι χημικές ουσίες καταστρέφουν την ασπίδα του όζοντος της Γης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των φυτών και της άγριας ζωής από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.

Ο Μάριο Μολίνα γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1943 στην Πόλη του Μεξικού. Από παιδί ήταν τόσο παθιασμένος με την επιστήμη που μετέτρεψε το μπάνιο του σ’ ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο. Τίποτα δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τη χαρά του να βλέπει μικροσκοπικούς οργανισμούς να γλιστρούν στο παιδικό του μικροσκόπιο.

Ο Μολίνα αποφοίτησε με πτυχίο χημικού μηχανικού από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού κι έλαβε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να πραγματοποιήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και αργότερα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Δρ Μολίνα άρχισε να ερευνά πώς οι συνθετικές χημικές ουσίες επηρεάζουν την ατμόσφαιρα της Γης. Ήταν ένας από τους πρώτους που ανακάλυψε ότι οι χλωροφθοράνθρακες (μια χημική ουσία που βρίσκεται σε κλιματιστικά, σπρέι αεροζόλ και πολλά άλλα) διασπούσαν το όζον, επιτρέποντας την υπεριώδη ακτινοβολία να φτάσει στην επιφάνεια της Γης. Αυτός και οι συνερευνητές του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «Nature», που τους χάρισε αργότερα το Νόμπελ Χημείας.

Η πρωτοποριακή έρευνα έγινε το θεμέλιο του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, μιας διεθνούς συνθήκης που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1989 και απαγόρευσε την παραγωγή σχεδόν 100 χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές διεθνείς συμφωνίες που έγιναν ποτέ - ένα προηγούμενο που δείχνει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Χάρη στις αποφασιστικής σημασίας επιστημονικές ανακαλύψεις του Μάριο Μολίνα, το στρώμα του όζοντος του πλανήτη βρίσκεται σε καλό δρόμο για ν’ ανακάμψει πλήρως τις επόμενες δεκαετίες. Ο διαπρεπής επιστήμονας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, στις 7 Οκτωβρίου 2020, αλλά το δημιούργημά του, το Mario Molina Center, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα στο Μεξικό, συνεχίζει το έργο του για να συμβάλλει στη δημιουργίας ενός πιο βιώσιμου κόσμου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ