Ματθαίος Γιωσαφάτ: Ένας «Οδυσσέας» της ανθρώπινης ψυχής

Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937 – 2022)
Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937 – 2022)

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ ήταν διακεκριμένος έλληνας ψυχίατρος και ψυχαναλυτής. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ψυχανάλυσης στη χώρα μας και τα βιβλία του σημειώνουν υψηλές πωλήσεις.

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1937 στην Κατερίνη Πιερίας σε οικογένεια Ρωμανιωτών Εβραίων. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο βουνό στη διάρκεια της Κατοχής. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές τους στην Κατερίνη. Απόκτησε το δίπλωμα Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας το 1963 και την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου το 1967.

Οι σπουδές στην Αγγλία

Το 1967 μετέβη για περαιτέρω σπουδές στο Λονδίνο, όπου και παρέμεινε για 15 χρόνια όπου πήρε διάφορες θέσεις σε νοσοκομεία διαδοχικά ως βοηθός, επιμελητής, υποδιευθυντής και τελικά ισόβιος διευθυντής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Διετέλεσε για τέσσερα χρόνια υποδιευθυντής και αναπληρωτής διευθυντής στο Tavistock Center, ίσως τη σημαντικότερη ψυχαναλυτική κλινική του κόσμου. Έδωσε εξετάσεις κι έλαβε το Δίπλωμα Ψυχολογικής Ιατρικής και αργότερα το ανώτατο Δίπλωμα Ψυχιατρικής κι έγινε μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων.

Παράλληλα με την ψυχιατρική εκπαίδευση και εργασία έκανε συστηματική εκπαίδευση στην Ατομική (πέντε χρόνια), Ομαδική (τρία χρόνια) και Οικογενειακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία (δύο χρόνια) κι έγινε πλήρες μέλος των αντίστοιχων Εταιριών. Εκτός από την κλινική εργασία σε νοσοκομεία είχε πολλαπλή διδακτική εμπειρία σε διάφορα Ψυχιατρικά Κέντρα και Νοσοκομεία.

Μεταξύ άλλων δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Ιατρικό Μεταπτυχιακό Κέντρο (Royal Postgraduate Medical Federation) ως ανώτερος λέκτορας (Senior Lecturer). Προσκλήθηκε να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (τιμητική Ομιλία). Διετέλεσε διευθυντής και υπεύθυνος Εκπαίδευσης στο Ινστιτούτο Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Λονδίνου.

Η ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης

Ήταν ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Ίδρυσε με άλλους την Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας της οποίας διετέλεσε επανειλημμένα πρόεδρος και την Παιδοψυχιατρική Εταιρία Ελλάδας της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος. Επί σειρά ετών ήταν προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια κι έδωσε διαλέξεις σε πολλές πόλεις. Οργάνωσε και δίδαξε σε διετές πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Ήταν τακτικό μέλος πολυάριθμων διεθνών και ελληνικών Εταιριών, μεταξύ των οποίων η Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρία, η Διεθνής Εταιρία Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, η Ευρωπαϊκή Εταιρία Οικογενειακής Θεραπείας και πολλές άλλες.

Τα μπεστ-σέλερ βιβλία

Τα βιβλία του «Μεγαλώνοντας μέσα στην Ελληνική Οικογένεια» (2010) και «Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί» (2014) έγιναν μπεστ-σέλερ με επανειλημμένες εκδόσεις.

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ πέθανε στις 27 Ιουλίου 2022 στην Κατερίνη, σε ηλικία 85 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ