Χρήστος Λαμπράκης: Ο συνεχιστής του ΔΟΛ και δημιουργός του Μεγάρου Μουσικής

Χρήστος Λαμπράκης (1934 – 2009)
Χρήστος Λαμπράκης (1934 – 2009)

Ο δημοσιογράφος και εκδότης Χρήστος Λαμπράκης υπήρξε μία από τις σημαντικότερες και ισχυρότερες προσωπικότητες της μεταπολεμικής Ελλάδας, με τεράστιο έργο στους τομείς της ενημέρωσης και του πολιτισμού.

Ο Χρήστος Λαμπράκης γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1934 στην Αθήνα. Ήταν γιος του εκδότη Δημητρίου Λαμπράκη και της Έλζας Τσαουσοπούλου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτική επιστήμη στο London School of Economics.

Επικεφαλής του ΔΟΛ από 23 ετών

Αρχικά εργάστηκε ως δόκιμος δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Το Βήμα», που είχε ιδρύσει ο Δημήτριος Λαμπράκης το 1922 μαζί με άλλες επιφανείς προσωπικότητες του φιλελεύθερου (βενιζελικού) χώρου. Το 1957, μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του και σε ηλικία μόλις 23 ετών, ανέλαβε τη διεύθυνση των εφημερίδων και των περιοδικών του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη («Τα Νέα», «Το Βήμα, «Ταχυδρόμος», «Οικονομικός Ταχυδρόμος»), εντύπων με μεγάλη επιρροή στο χώρο της πολιτικής και της οικονομίας, μέχρι του σημείου να υποστηρίζεται ότι ο Χρήστος Λαμπράκης ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις.

Το 1989, σε συνεργασία με άλλους εκδότες, ίδρυσε την εταιρεία «Τηλέτυπος», που ήταν ο επιχειρηματικός φορέας του Mega Channel, ενός εκ των δύο πρώτων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών (ο άλλος ήταν ο Ant1). Το 1997 ήταν ο πρώτος εκδότης που πέρασε τα έντυπά του στην ηλεκτρονική ενημέρωση και δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε τη μεγάλη διαδικτυακή ενημερωτική πύλη in.gr.

Η συνεισφορά του στην δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Ωστόσο, πεδίο δράσης του Χρήστου Λαμπράκη δεν απετέλεσε μόνο ο εκδοτικός χώρος. Ο χώρος του πνεύματος και της μουσικής βρήκε τη δική του στέγη το 1991 με το διεθνών προδιαγραφών Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη δημιουργία του οποίου συνεισέφερε καθοριστικά μέσω του σωματείου «Φίλοι της Μουσικής».

Την ίδια χρονιά, ύστερα από πολύχρονη μελέτη και προσπάθειες, δημιούργησε το Ίδρυμα Mελετών Λαμπράκη, με στόχο τη «διαμόρφωση ενός ανανεωτικού πυρήνα μελετών και σχεδιασμού ανάπτυξης σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα», όπως σημειώνεται στην ιδρυτική πράξη, την οποία συνέταξε ο ίδιος.

Ο Χρήστος Λαμπράκης άφησε την τελευταία του πνοή στις 21 Δεκεμβρίου 2009 στο «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο», ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία, λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ