Χρήστος Σιαμαντάς

Χρήστος Σιαμαντάς (1934 – 2019)
Χρήστος Σιαμαντάς (1934 – 2019)

Ο Χρήστος Σιαμαντάς υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στο χώρο του ελληνικού Τύπου και των εκδόσεων. Συνέδεσε το όνομά του με τις εφημερίδες. «Ελευθεροτυπία», «Μεσημβρινή» και «Επικαιρότητα», καθώς και με τον εκδοτικό οίκο «Ελληνική Μορφωτική Εστία» (αργότερα μετονομάστηκε σε «Μορφωτική Εστία»).

Ο Χρήστος Σιαμαντάς γεννήθηκε το 1934 στο χωριό Μακύνεια (πρώην Κάτω Μαμμάκω) της Αιτωλοακαρνανίας. Το 1957 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και άρχισε να ασχολείται με τις εκδόσεις βιβλίων. Μέσω του εκδοτικού του οίκου «Ελληνική Μορφωτική Εστία» (αργότερα μετονομάστηκε σε «Μορφωτική Εστία»), εξέδωσε σημαντικά βιβλία όπως τα απομνημονεύματα του Γουίνστον Τσόρτσιλ και του Σαρλ Ντε Γκολ, την «Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδος» του Γεωργίου Ρούσσου αλλά και μετέπειτα τα βιβλία για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή του Κρις Γκουντχάουζ και του Τάκη Λαμπρία.

Αμέσως μετά την μεταπολίτευση ενεπλάκη στα εκδοτικά του Τύπου. Στις 21 Ιουλίου 1975 εξέδωσε, μαζί με τον Κίτσο Τεγόπουλο (1920-2006), την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα του ελληνικού Τύπου. Έγινε γνωστή ως «η εφημερίδα των 100 συντακτών», με πρώτο διευθυντή τον Αλέκο Φιλιππόπουλο, τον οποίο διαδέχθηκε τον Απρίλιο του 1976 ο Σεραφείμ Φυντανίδης. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η πρώτη κυριακάτικη έκδοση απογευματινής εφημερίδας, της οποίας υπήρξε ο πρώτος εκδότης. Στα τέλη του 1978 αποχώρησε από την «Ελευθεροτυπία» μεταβιβάζοντας το 49% των μετοχών που κατείχε στον επιχειρηματία Άρη Βουδούρη, τον μετέπειτα ιδρυτή και εκδότη της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Δύο χρόνια μετά, το 1980, αγόρασε από την Ελένη Βλάχου τον τίτλο της εφημερίδας «Μεσημβρινή» της οποίας η έκδοσή είχε ανασταλεί από τη Χούντα των Συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967. Η εφημερίδα επανεκδόθηκε με διευθυντή τον δημοσιογράφο και στενό συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Τάκη Λαμπρία, που ήταν και ο δημιουργός και επικεφαλής της προδικτατορικής «Μεσημβρινής». Το 1982, μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών της εφημερίδας στον όμιλο Βαρδινογιάννη.

Τον Νοέμβριο του 1988, ο Χρήστος Σιαμαντάς επανήλθε στον χώρο του Τύπου με την έκδοση της εφημερίδας «Επικαιρότητα» και ένα χρόνο αργότερα με την «Κυριακάτικη Επικαιρότητα», με τον Σπύρο Καρατζαφέρη και τον Πάνο Κολιοπάνο. Η εφημερίδα, που στήριξε το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου τα δύσκολα χρόνια του «Βρώμικου '89», ανέστειλε την λειτουργία της στα τέλη του 1991.

Το 1993, ανέλαβε πρόεδρος στην Χρηματιστηριακή Βορείου Ελλάδος (αργότερα μετονομάστηκε σε Βορείου Ελλάδος ΑΕΠΕΥ), η οποία το 1995 εξαγοράστηκε από τον γιό του Βασίλη Σιαμαντά.

Ο Χρήστος Σιαμαντάς, παρέμεινε πρόεδρος της εταιρείας έως και τον θάνατό του, που επισυνέβη στις 4 Ιουνίου 2019.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ