Τζέρι Λόσον: Ένας από τους «πατέρες» του σύγχρονου gaming

Τζερι Λόσον (1940 – 2011)
Τζερι Λόσον (1940 – 2011)

Ο αυτοδίδακτος αμερικανός ηλεκτρονικός Τζέρι Λόσον (Jerry Lawson) ηγήθηκε της ομάδας που ανέπτυξε το πρώτο οικιακό σύστημα βιντεοπαιχνιδιών με αφαιρούμενες κασέτες (cartridges).

Ο Τζέραλντ «Τζέρι» Λόσον γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης την 1η Δεκεμβρίου 1940. Από μικρός ασχολήθηκε με τα ηλεκτρονικά, επισκευάζοντας τηλεοράσεις στη γειτονιά του και δημιουργώντας δικό του ραδιοφωνικό σταθμό με ανακυκλωμένα εξαρτήματα.

Οι σπουδές (που εγκατέλειψε) και το ξεκίνημα της καριέρας του στη Silicon Valley

Παρακολούθησε το Queens College και το City College της Νέας Υόρκης, προτού εγκαταλείψει τις σπουδές του για να ξεκινήσει καριέρα στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας. Εκείνη την εποχή, η πόλη και η γύρω περιοχή είχαν γίνει γνωστές ως Silicon Valley, λόγω της έκρηξης των καινοτόμων τεχνολογικών εταιρειών.

Ο Λόσον εντάχθηκε στη Fairchild Semiconductor ως σύμβουλος στο τμήμα μηχανικής. Λίγα χρόνια αργότερα προήχθη σε Διευθυντή Μηχανικής και Μάρκετινγκ του τμήματος βιντεοπαιχνιδιών της Fairchild, όπου ηγήθηκε της ανάπτυξης του συστήματος Fairchild Channel F (το F είναι το αρχικό γράμμα της λέξης fun = διασκέδαση!).

Αυτή ήταν η πρώτη οικιακή κονσόλα για βιντεοπαιχνίδια που διέθετε αφαιρούμενες κασέτες παιχνιδιών, ψηφιακό τζόιστικ 8 κατευθύνσεων και μενού παύσης. Το Channel F άνοιξε το δρόμο για μελλοντικά συστήματα βιντεοπαιχνιδιών, όπως το Atari, το SNES και το Dreamcast.

Η ίδρυση της δικής του εταιρείας, VideoSoft

Το 1980 ο Λόσον εγκατέλειψε τη Fairchild για να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία, τη VideoSoft, μία από τις πρώτες εταιρείες ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών που ανήκαν σε αφροαμερικανούς. Η εταιρεία δημιούργησε λογισμικό για το Atari 2600, το οποίο έκανε δημοφιλή την κασέτα που ανέπτυξε ο Λόσον και η ομάδα του.

Αν και η εταιρεία έκλεισε πέντε χρόνια αργότερα, ο Λόσον εδραιώθηκε ως ένας από τους πρωτοπόρους στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών και συνέχισε να συμβουλεύει πολλές εταιρείες του χώρου μέχρι τον θάνατό του, που επισυνέβη στις 9 Απριλίου 2011.

Η αναγνώρισή του και το «Ταμείο Λόσον»

Το 2011 η Διεθνής Ένωση Προγραμματιστών Βιντεοπαιχνιδιών (International Game Developers Association) αναγνώρισε τον Τζέρι Λόσον ως ένα από τους πρωτοπόρους του κλάδου. Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας δημιούργησε επίσης το Ταμείο Λόσον για να υποστηρίξει υποεκπροσωπούμενους φοιτητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς τίτλους στο σχεδιασμό παιχνιδιών ή στην επιστήμη των υπολογιστών. Τα επιτεύγματα του Λόσον μνημονεύονται στο World Video Game Hall of Fame στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ