Αγγελική Βαρελλά

Αγγελική Βαρελλά (1930 – 2022)
Αγγελική Βαρελλά (1930 – 2022)

Η Αγγελική Βαρελλά είναι από τις πιο γνωστές και αγαπητές συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας στη χώρα μας. Τα βιβλία της αναφέρονται στο φυσικό και οικολογικό περιβάλλον, στην αρχαιοκαπηλία, στη βία στα γήπεδα, σε θέματα μυθολογίας· είναι αισιόδοξα, γεμάτα φαντασία και χιούμορ.

Η Αγγελική Βαρελλά γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ (πτυχίο του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος).

Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο το 1966 κι έκτοτε είχε διαρκή παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις (σχολεία, συλλόγους γονέων, δήμους, βιβλιοθήκες κτλ.) για το παιδί και το παιδικό βιβλίο, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Το πρώτο της βιβλίο ήταν το «Η Ελλάδα και εμείς». Έζησε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον οποίο περιέγραψε στο βιβλίο της «Με το χαμόγελο στα χείλη».

Το βιβλίο της «Φιλενάδα, φουντουκιά μου» έχει τιμηθεί με τον έπαινο του Διεθνούς Βραβείου Γιάνους Κόρτσακ, ενώ το βιβλίο της «Καλημέρα, Ελπίδα» τιμήθηκε με βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου.

Μεταξύ άλλων βιβλίων της (από τις εκδόσεις Πατάκη, Ψυχογιός και Μεταίχμιο) είναι τα «Γελαστός και Αγέλαστος», «9 τηλεφωνήματα κι ένας λαγός», «Τι κάνεις είσαι καλά», «Ποιος παίζει μπάλα στο ταβάνι μας», «Το ποδηλατάκι-ήλιος» και «Ο μικρός ποδοσφαιριστής».

Η Αγγελική Βαρελλά πέθανε στις 9 Αυγούστου 2022, σε ηλικία 92 ετών.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ