Βούλα Μάστορη

Βούλα Μάστορη (1945 – 2016)
Βούλα Μάστορη (1945 – 2016)

Η Βούλα Μάστορη ήταν διακεκριμένη ελληνίδα συγγραφέας έργων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, τιμημένη με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας το 2005 και υποψήφια για το διεθνές βραβείο Άντερσεν το 2008. Έγραψε διηγήματα, παραμύθια, νουβέλες, μυθιστορήματα, ποίηση και θέατρο.

Όταν δεν επιστράτευε τη φαντασία της, αντλούσε τη θεματολογία της από τη σύγχρονη ειδησεογραφία ή από τα προσωπικά της βιώματα. Ανήκει στους συγγραφείς που ανανέωσαν τη θεματολογία της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Τα έργα της διακρίνονται από το ρεαλιστικό στοιχείο και από μια φεμινιστική διάθεση.

Η Βούλα (Παρασκευή) Μάστορη (Μιχαηλίδου το πατρικό της επώνυμο) γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1945 στο Αγρίνιο από μικρασιάτες γονείς. Μεγάλωσε στην Άμφισσα και σε ηλικία 12 ετών εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας το 1975, με το βιβλίο «Με λένε Αλέξη». Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήταν το βιβλίο «Ένα γεμάτο μέλια χεράκι», που εκδόθηκε το 1978 κι έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα πλήθος εκδόσεων. Θέμα του η καταγραφή των σχέσεων μέσα σε μία οικογένεια, θέμα που παρέμεινε κυρίαρχο στα έργα της μαζί με εκείνο της ανίχνευσης της γυναικείας ταυτότητας.

Το 1997 κι ενώ είχε στο ενεργητικό της 38 βιβλία για παιδιά και εφήβους, άρχισε να γράφει το πρώτο της βιβλίο για ενήλικες «Το παραμύθι των ψυχών» (2003), με σκοπό να ξορκίσει το φόβο της για το θάνατο. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα
«Γυναίκα μπονσάι» (2012) και «Στη χώρα των θαυμάτων» (2016).

Αποσπάσματα βιβλίων της περιλαμβάνονται στα αναγνωστικά και τα ανθολόγια της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, ασχολήθηκε με τη μετάφραση και συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το περιοδικό «Το Ρόδι».

Η Βούλα Μάστορη βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, το υπουργείο Πολιτισμού. Το 2005 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και με αναγραφή στον Διεθνή Τιμητικό Πίνακα IBBY. Το 2008 ήταν υποψήφια για το διεθνές Βραβείο Άντερσεν.

Η Βούλα Μάστορη πέθανε στις 21 Νοεμβρίου 2016, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ήταν παντρεμένη από το 1966 με τον Δημήτρη Μάστορη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά και «μεγάλωσε τρία, όλα αγόρια».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ