Στεφανία Μαρατσινεάνου

Στεφανία Μαρατσινεάνου (1882 – 1944)
Στεφανία Μαρατσινεάνου (1882 – 1944)

Η ρουμάνα φυσικός Στεφανία Μαρατσινεάνου (Ștefania Mărăcineanu) θεωρείται μία από τις πρωτοπόρες γυναίκες στην ανακάλυψη και έρευνα της ραδιενέργειας.

Η Στεφανία Μαρατσινεάνου γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου 1882 στο Βουκουρέστι του τότε Βασιλείου της Ρουμανίας και αποφοίτησε με πτυχίο φυσικοχημείας από το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου το 1910. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δασκάλα στο Κεντρικό Σχολείο Θηλέων του Βουκουρεστίου και αργότερα αποφάσισε να διευρύνει τους επιστημονικούς της ορίζοντες, κερδίζοντας μία κρατική υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Ραδίου των Παρισίων.

Υπό την καθοδήγηση της νομπελίστριας Μαρίας Κιουρί

Το Ινστιτούτο Ραδίου ήταν ένα παγκόσμιο κέντρο για τη μελέτη της ραδιενέργειας υπό την καθοδήγηση της νομπελίστριας φυσικού Μαρίας Κιουρί. Η Μαρατσινεάνου άρχισε να εργάζεται στη διδακτορική της διατριβή για το πολώνιο, ένα στοιχείο που είχε ανακαλύψει η Κιουρί.

Η Στεφανία Μαρατσινεάνου στο εργαστήριό τηςΚατά τη διάρκεια της έρευνάς της σχετικά με τον χρόνο ημιζωής του πολωνίου, η Μαρατσέανου παρατήρησε ότι φαινόταν να εξαρτάται από τον τύπο του μετάλλου στο οποίο ήταν τοποθετημένο. Αυτό την έκανε να αναρωτηθεί εάν οι ακτίνες άλφα από το πολώνιο είχαν μεταφέρει μερικά άτομα του μετάλλου σε ραδιενεργά ισότοπα. Η έρευνά της οδήγησε σ’ αυτό που είναι πιθανότατα το πρώτο παράδειγμα τεχνητής ραδιενέργειας.

Η Μαρατσινεάνου γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι για να τελειώσει το διδακτορικό της στη φυσική, το οποίο απέκτησε σε μόλις δύο χρόνια. Αφού εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στο Αστρονομικό Παρατηρητήριο του Μεντόν, επέστρεψε στη Ρουμανία και ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο της πατρίδας της για τη μελέτη της ραδιενέργειας.

Αφιέρωσε χρόνο και ενέργεια στην έρευνα για την τεχνητή βροχή και πραγματοποίησε ένα ταξίδι στην Αλγερία για να δοκιμάσει τα αποτελέσματά της. Μελέτησε επίσης τη σχέση μεταξύ σεισμών και βροχοπτώσεων, κι έγινε η πρώτη που ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της ραδιενέργειας στο επίκεντρο της σεισμικής δόνησης.

Η αναγνώριση της

Το 1935 η Ιρέν Κιουρί, κόρη της Μαρί Κιουρί, και ο σύζυγός της Φρεντερίκ Ζολιό έλαβαν κοινό βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη της τεχνητής ραδιενέργειας. Η Mαρατσινεάνου δεν αμφισβήτησε τη βράβευση των δύο επιστημόνων, αλλά ζήτησε ν’ αναγνωριστεί και ο δικός της ρόλος στην ανακάλυψη.

Το έργο της αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία Επιστημών της Ρουμανίας, όταν εξελέγη διευθύντρια ερευνών το 1935, αλλά ποτέ δεν έλαβε παγκόσμια αναγνώριση για την ανακάλυψή της.

Η Στεφανία Μαρατσινεάνου πέθανε στις 15 Αυγούστου 1944 στο Βουκουρέστι, σε ηλικία 82 ετών.

Στο Μουσείο Κιουρί του Παρισιού εκτίθεται το αυθεντικό χημικό εργαστήριο του Ινστιτούτου Ραδίου, όπου εργαζόταν η Μαρατσινεάνου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ