Άντζελο Μοριόντο: Ο δημιουργός της μηχανής εσπρέσο

Άντζελο Μοριόντο (1851 – 1914)
Άντζελο Μοριόντο (1851 – 1914)

Μια φορά κι έναν καιρό, στην Ιταλία του 19ου αιώνα, ο καφές ήταν το πιο δημοφιλές ρόφημα. Οι μέθοδοι παρασκευής του όμως απαιτούσαν από τους πελάτες να περιμένουν πάνω από πέντε λεπτά για ν’ απολαύσουν την καθημερινή τους συνήθεια. Και τότε εμφανίστηκε ο Άντζελο Μοριόντο, ο άνθρωπος που κατοχύρωσε την πρώτη γνωστή μηχανή εσπρέσο.

Ο Άντζελο Μοριόντο (Angelo Moriondo) γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1851 στο Τορίνο του τότε Βασιλείου της Σαρδηνίας, σε μία οικογένεια επιχειρηματιών που δεν σταμάτησαν ποτέ να οραματίζονται και να δημιουργούν. Ο παππούς του ίδρυσε μια εταιρεία παραγωγής ποτών που πέρασε στον γιο του, ο οποίος αργότερα θα ίδρυε με τη σειρά του τη δημοφιλή σοκολατοποιία «Moriondo and Gariglio» μαζί με τον αδελφό και τον ξάδερφό του.

Ακολουθώντας τα βήματα της οικογένειάς του, ο Άντζελο Μοριόντο αγόρασε το ξενοδοχείο Grand-Hotel Ligure στην Πλατεία Κάρλο Φελίτσε Piazza και το «American Bar» στη Galleria Nazionale της Via Roma.

Παρά τη δημοτικότητα του καφέ στην Ιταλία, ο χρόνος που χρειαζόταν μέχρι το σερβίρισμά του ενοχλούσε τους πελάτες. Ο Μοριόντο κατάλαβε ότι το να φτιάχνει πολλά φλιτζάνια καφέ ταυτόχρονα θα του επέτρεπε να εξυπηρετεί περισσότερους πελάτες με ταχύτερους ρυθμούς, δίνοντάς του ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του.

Με την άμεση επίβλεψη ενός μηχανικού που στρατολόγησε για να κάνει πράξη την ιδέα του, ο Μοριόντο παρουσίασε την πρώτη μηχανή εσπρέσο στη Γενική Έκθεση του Τορίνο το 1884, όπου του απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο. Στις 16 Μαΐου 1884 έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με τίτλο «Νέες μηχανές ατμού για την οικονομική και στιγμιαία παρασκευή ροφημάτων καφέ, μέθοδος Α. Μοριόντο». Ο «νονός της μηχανής εσπρέσο», όπως αποκλήθηκε, συνέχισε να βελτιώνει και να κατοχυρώνει την εφεύρεσή του τα επόμενα χρόνια.

Ο Άντζελο Μοριόντο πέθανε στις 31 Μαΐου 1914 στο Τορίνο της Ιταλίας, σε ηλικία 62 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ