Εντμόν Ροστάν: Ο δημιουργός του «Σιρανό ντε Μπερζεράκ»

Εντμόν Ροστάν (1868 – 1918)
Εντμόν Ροστάν (1868 – 1918)

Ο Εντμόν Ροστάν (Edmond Rostand) ήταν γάλλος νεορομαντικός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Το πιο γνωστό έργο του είναι η πεντάπρακτη κωμωδία «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» («Cyrano de Bergerac»), με ήρωα έναν ιππότη-ξιφομάχο με υπερμεγέθη μύτη, που βρίσκεται μπλεγμένος σ’ ένα ερωτικό τρίγωνο.

Γεννημένος την 1η Απριλίου του 1868 στη Μασσαλία, ο Ροστάν μεγάλωσε σε μια πλούσια και καλλιεργημένη οικογένεια. Ο πατέρας του, ποιητής και οικονομολόγος, ήταν μέλος ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, όπως η Ακαδημία της Μασσαλίας (Académie de Marseille) και το Ινστιτούτο της Γαλλίας (Institute de France).

Ο Εντμόν Ροστάν φοίτησε στο Κολέγιο Στανισλάς του Παρισιού, όπου σπούδασε λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία. Στα 20 του είχε ολοκληρώσει το πρώτο του έργο, τη μονόπρακτη κωμωδία «Το κόκκινο γάντι» («Le Gant Rouge»), που ανέβηκε το 1888 στο θέατρο Κλινί (Théâtre de Cluny) του Παρισιού. Παρόλο που το πρώτο έργο του δεν είχε επιτυχία, δεν αποθαρρύνθηκε και συνεχίσει να γράφει.

Το πρώτο επιτυχημένο έργο και η κορυφαία του δημιουργία, το «Σιρανό Ντε Μπερζεράκ»

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Ροστάν έγραψε το πρώτο του επιτυχημένο έργο με τίτλο «Οι Χιμαιρικοί» («Les Romanesques»), μία παρωδία του «Ρωμαίου και της Ιουλιέτας» του Σέξπιρ.

Το σατιρικό έργο ακολουθεί δύο οικογένειες που προσποιούνται μια διαμάχη για να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ερωτευτούν. Όταν έκανε πρεμιέρα το 1894, έβαλε τον Ροστάν στον θεατρικό χάρτη της Γαλλίας. Το έργο γνώρισε επιτυχία κι εκτός Γαλλίας. Το 1960 διασκευάστηκε από τους Αμερικανούς σε μιούζικαλ με τον τίτλο «The Fantasticks» και μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα μακροβιότερα μιούζικαλ στον κόσμο.

Τρία χρόνια αργότερα παρουσίασε το «Σιρανό Ντε Μπερζεράκ», που παραμένει ένα από το πιο δημοφιλή θεατρικά έργα στη Γαλλία και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αναζητούν σύγχρονες εκδοχές του.

Στις 30 Μαΐου 1901, ο Ροστάν εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

Ο Εντμόν Ροστάν έφυγε από τη ζωή στις 2 Δεκεμβρίου 1918, σε ηλικία 50 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ