Απόλλων Μάικοφ: Η ζωή και το έργο του Ρώσου ποιητή

Ο Απόλλων Μάικοφ υπήρξε ένας από τους αντιπροσωπευτικότερους και γνωστότερους Ρώσους ποιητές του 19ου αιώνα.

Γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1821 στην Μόσχα και μεγάλωσε σε καλλιτεχνική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν ζωγράφος και η μητέρα του έγραφε ποιήματα, όταν δεν φρόντιζε τα του οίκου. Ο νεαρός Απόλλων παρακολούθησε κατοίκον εκπαίδευση και σε ηλικία 15 ετών έγραψε τα πρώτα του ποιήματα. Το 1837 γράφτηκε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, όπου έμαθε λατινικά και αρχαία ελληνικά.

Η αγάπη του για τον ελληνορωμαϊκό κόσμο και τα πιο σημαντικά του έργα

Μετά την αποφοίτησή του ασχολήθηκε αποκλειστικά με την λογοτεχνία και πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό. Έγραψε ποιήματα που χαρακτηρίζονται από την τελειότητα της μορφής, αλλά και από την ψυχρότητα του ύφους, εμπνευσμένα από τον θαυμασμό του για τον ελληνορωμαϊκό κόσμο της αρχαιότητας, τον οποίο μελέτησε επισταμένως. Πιο γνωστά έργα του είναι η ποιητική συλλογή «Ο θάνατος του Λεύκιου» (1863) και η τραγωδία «Δύο Κόσμοι» με θέμα τους αγώνες των πρώτων χριστιανών στον ρωμαϊκό κόσμο (1882). Έγραψε επίσης λυρικά ποιήματα με τα οποία ύμνησε την ομορφιά της ρωσικής υπαίθρου.

Μετέφρασε στα ρωσικά έργα των Γκέτε, Χάινε και Μίτσκιεβιτς, καθώς και δημοτικά τραγούδια από την Ελλάδα, την Σερβία και την Ισπανία. Ποιήματά του μελοποίησαν μεταξύ άλλων ο Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ και ο Πιότ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

«Νέο Ελληνικό Τραγούδι»: το ποίημα που μελοποίησε ο Τσαϊκόφσκι

Το 1872, ο Τσαϊκόφσκι μελοποίησε το ποίημά του «Νέο Ελληνικό Τραγούδι» («Novogrecheskaya pesnya») και το αφιέρωσε στον φίλο του τσελίστα Κονσταντίν Άλμπρεχτ. Οι στίχοι του ποιητή είναι διασκευή ενός θρηνητικού ελληνικού δημοτικού τραγουδιού. Η σύνθεση του Τσαϊκόφσκι περιέχεται στο έργο του «6 Ρομάντζες», έργο 16, για φωνή και πιάνο.

Ο Απόλλων Μάικοφ πέθανε στις 8 Μαρτίου 1897 στην Αγία Πετρούπολη σε ηλικία 76 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ