Μιτσιάκι Τακαχάσι: Ο γιατρός που "νίκησε" την ανεμοβλογιά

Μιτσιάκι Τακαχάσι (1928 – 2013)
Μιτσιάκι Τακαχάσι (1928 – 2013)

Ο Μιτσιάκι Τακαχάσι ήταν ιάπωνας ιολόγος, ο οποίος ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς. Από τότε το εμβόλιό του έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, ως αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη σοβαρών περιπτώσεων της μεταδοτικής ιογενούς νόσου.

Ο Μιτσιάκι Τακαχάσι γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1928 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Έλαβε πτυχίο ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα κι εντάχθηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μικροβιακών Νόσων του πανεπιστημίου το 1959.

Διακρίθηκε για την έρευνά του στους ιούς της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας και το 1963 έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Μπέιλορ του Τέξας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο γιος του εμφάνισε μία σοβαρή κρίση ανεμοβλογιάς, με αποτέλεσμα να στρέψει την προσοχή του στην καταπολέμηση της εξαιρετικά αυτής μεταδοτικής νόσου.

Η ανακάλυψη του εμβολίου που έσωσε εκατομμύρια ζωές

Ο Τακαχάσι επέστρεψε στην Ιαπωνία το 1965 και άρχισε να καλλιεργεί ζωντανούς, αλλά εξασθενημένους ιούς της ανεμοβλογιάς, σε ζώα και ανθρώπους. Το 1974 ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο που στόχευε στον ιό της ανεμοβλογιάς, που προκαλεί τη νόσο. Στη συνέχεια, το εμβόλιό του υποβλήθηκε σε αυστηρές κλινικές δοκιμές σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς με εξαιρετικά αποτελεσματικό.

Το 1986 το Ίδρυμα Ερευνών για Μικροβιακές Ασθένειες του Πανεπιστημίου της Οσάκα ξεκίνησε τη διάθεσή του στην Ιαπωνία, ως το μοναδικό εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς που εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύντομα χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερες από 80 χώρες.

Το 1994 διορίστηκε διευθυντής της Ομάδας Μελέτης Μικροβιακών Ασθενειών του Πανεπιστημίου της Οσάκα – μια θέση που κράτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Χάρη στις καινοτομίες του, εκατομμύρια περιπτώσεις ανεμοβλογιάς αποτρέπονται κάθε χρόνο.

Ο Μιτσιάκι Τακαχάσι έφυγε από τη ζωή στις 16 Δεκεμβρίου 2013, σε ηλικία 85 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ