Ντόλλυ Γουλανδρή

Ντόλλυ Γουλανδρή (1921 – 2008)
Ντόλλυ Γουλανδρή (1921 – 2008)

Η Ντόλλυ Γουλανδρή ήταν ελληνίδα φιλότεχνη και συλλέκτρια έργων τέχνης, με σημαντική προσφορά στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Υπήρξε πρόεδρος του Ιδρύματος «Νικόλαος Π. Γουλανδρής» και ιδρύτρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

Η Ντόλλυ (Αικατερίνη) Γουλανδρή, γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1921 κι έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Αγγλία και την Αμερική. Ήταν κόρη του εφοπλιστή Ιωάννη Κουμάνταρου με καταγωγή από τη Σπάρτη και της Φλώρας Νομικού, γόνου εφοπλιστικής οικογένειας από τη Σαντορίνη.

Διπλωματούχος νοσοκόμα, φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το 1948 παντρεύτηκε τον Νίκο Γουλανδρή, εφοπλιστή κι εμβληματικό πρόεδρο του Ολυμπιακού Πειραιώς τη δεκαετία του ‘70, με τον οποίο απέκτησε ένα γιο, τον εφοπλιστή Πέτρο Ν. Γουλανδρή.

Η Ντόλλυ Γουλανδρή με την υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, στα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Ιανούαριος 1986)Από το 1960 ξεκίνησε με το σύζυγό της τη συλλογή αρχαίων αντικειμένων. Το 1962 η συλλογή απέκτησε νομική υπόσταση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κι έτσι το 1978 πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, μετά την οποία πολλά μουσεία του εξωτερικού ενδιαφέρθηκαν να φιλοξενήσουν τα αντικείμενα κυκλαδικού πολιτισμού.

Το ίδρυμα Γουλανδρή ιδρύθηκε το 1985, στο οποίο και δωρήθηκε η συλλογή Κυκλαδικής και Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης. Τον ίδιο χρόνο ολοκληρώθηκε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο κτίριο της οδού Νεοφύτου Δούκα στην Αθήνα. Από το 1986 οπότε κι έγιναν τα εγκαίνια του μουσείου, η Ντόλλυ Γουλανδρή διετέλεσε πρόεδρος του Ιδρύματος.

Η Ντόλλυ Γουλανδρή πέθανε ύστερα από σύντομη ασθένεια στις 15 Φεβρουαρίου 2008, σε ηλικία 87 ετών.

Σήμερα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εκτίθενται περισσότερα από 3.000 αντικείμενα Κυκλαδικής, Αρχαίας Ελληνικής και Κυπριακής τέχνης που εκτίθενται σε τέσσερις ορόφους στις αίθουσες του μουσείου, ενώ στο Μέγαρο Σταθάτου, επί της Βασιλίσσης Σοφίας, φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ