Τάσος Μαργαριτώφ

Τάσος Μαργαριτώφ (1925 – 2014)
Τάσος Μαργαριτώφ (1925 – 2014)

Διακεκριμένος συντηρητής έργων τέχνης, ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος συντηρητής.

Ο Αναστάσιος Μαργαριτώφ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (Accademia di Belle Arti) και συντήρηση στο Κεντρικό Ινστιτούτο Αποκατάστασης (Instituto Centrale del Restauro) της Ρώμης.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και όντας κάτοχος του αριθμού 1 στην άδεια άσκησης του επαγγέλματός του, υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1958 έως το 1992. Διετέλεσε, επίσης, μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συμμετείχε σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, εκπόνησε επιστημονικές μελέτες με αντικείμενο τη συντήρηση έργων τέχνης και εργάστηκε στη συντήρηση εικόνων, τοιχογραφιών, ψηφιδωτών, αρχαιολογικών αντικειμένων και νεοκλασικών κτιρίων, ως υπεύθυνος πολυάριθμων συνεργείων συντηρητών σε όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερους σταθμούς τις αρχαιότητες της Θήρας και Βεργίνας.

Από τις πιο σημαντικότερες εργασίες του ήταν η συντήρηση αρχαιοτήτων στη Σαντορίνη, στη Δήλο, στο Λευκαντή, στο Βόλο, στην Αγχίαλο, καθώς και στη Βεργίνα, όπου διέσωσε και το περίφημο κόκκινο ύφασμα. Επίσης, εκτός από την Ελλάδα, συντήρησε τοιχογραφίες παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων στην Ιταλία (Santa Maria Antiqua του 7ου αιώνα στη Ρώμη), στο Σινά, στα Ιεροσόλυμα και τους Άγιους Τόπους.

Το Φεβρουάριο του 2001 τιμήθηκε από το ICOMOS (διεθνής μ.κ.ο. για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών) για την προσφορά του στον πολιτισμό και την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Ο Τάσος Μαργαριτώφ πέθανε στο Βόλο στις 29 Αυγούστου 2014, σε ηλικία 89 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ