Τσαρλς Κάο: Ο πατέρας των οπτικών ινών

Τσαρλς Κάο (1933 – 2018)
Τσαρλς Κάο (1933 – 2018)

O Τσαρλς Κ. Κάο (Charles K. Kao) ήταν κινεζικής καταγωγής βρετανοαμερικανός ηλεκτρολόγο-μηχανολόγος και πανεπιστημιακός. Οραματιστής επιστήμονας, θεωρείται ο πατέρας των οπτικών ινών. Οι καινοτομίες του έφεραν επανάσταση στην παγκόσμια επικοινωνία κι έθεσαν τις βάσεις για το σημερινό ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων.

Ο Τσαρλς Κουέν Κάο γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1933 στη Σαγκάη της Κίνας. Διψασμένος για γνώση από νωρίς στη ζωή του, έμαθε αγγλικά και γαλλικά και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Ταϊβάν. Στη συνέχεια σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος στην Αγγλία και υποστήριξε τις μεταπτυχιακές του σπουδές εργαζόμενος ως μηχανικός στην εταιρεία Standard Telephones and Cables, όπου οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν το λέιζερ το 1960.

Λίγο μετά την απόκτηση του διδακτορικού του, ο Κάο και ο συνεργάτης του Τζορτζ Χόκαμ δημοσίευσαν το 1966 μία πρωτοποριακή μελέτη, στην οποία υποστήριζαν ότι οι ίνες που κατασκευάζονται από καθαρό γυαλί θα μπορούσαν να μεταφέρουν πληροφορίες σε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιώντας λέιζερ. Ο Kάο ηγήθηκε της ανάπτυξης αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας και το 1977 εγκατέστησε το πρώτο τηλεφωνικό δίκτυο οπτικών ινών. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, ο Κάο επέβλεπε την υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών παγκοσμίως.

Ο Κάο, εκτός από πρωτοπόρος ερευνητής, υπήρξε αφοσιωμένος εκπαιδευτικός. Ξεκινώντας το 1987, πέρασε σχεδόν μία δεκαετία ως αντιπρύτανης του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και δημιούργησε το Ίδρυμα Ανεξάρτητων Σχολείων. Η έρευνα ορόσημο του Κάο στη δεκαετία του 1960 του χάρισε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2009 και άνοιξε το δρόμο για τα πάνω από 900 εκατομμύρια μίλια καλωδίων οπτικών ινών που μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε όλο τον κόσμο σήμερα.

Ο Τσαρλς Κάο πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 2018 στο Χονγκ Κονγκ, σε ηλικία 84 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ