Δώρα Μοάτσου

Δώρα Μοάτσου (1895 – 1979)
Δώρα Μοάτσου (1895 – 1979)

Η Δώρα Μοάτσου ήταν ελληνίδα λογοτέχνης και καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας. Υπήρξε σύζυγος του σπουδαίου ποιητή Κώστα Βάρναλη.

Η Δώρα Μοάτσου γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1895 στην Κωνσταντινούπολη, από οικογένεια με καταγωγή από την Κρήτη. Πέρασε τα παιδικά και μαθητικά της χρόνια στην Πόλη, όπου αποφοίτησε από τη Ζάππειο Σχολή.

Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Στο Παρίσι γνώρισε τον Κώστα Βάρναλη το 1919 και δέκα χρόνια αργότερα τον παντρεύτηκε. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, υπηρέτησε ως καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας σε γυμνάσια της Κρήτης και της Αθήνας έως το 1947.

Η Δώρα Μοάτσου με τον σύζυγό της Κώστα ΒάρναληΣτα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε από τις σελίδες του περιοδικού «Νουμάς», με την ενθάρρυνση του συζύγου της. Το 1927 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή της με τίτλο «Στίχοι». Ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές «In memoriam» (1938), «Τραγούδια για παιδιά» (1954) και «Καϋμοί και αγάπες» (1956), η μελέτη «Ο ελληνικός στίχος από τους βυζαντινούς χρόνους ως σήμερα», το έμμετρο δράμα «Κάτω από το λιοντάρι της Βενετιάς» (1958) που βραβεύτηκε στον Καλοκαιρίνειο διαγωνισμό, τα διηγήματα «Ταξίδι Αναψυχής» (1962) και «Συζυγική Ζωή», καθώς και τα μυθιστορήματα «Κόρη της Εύας» (1960) και «Κόρη της Εύας στο Παρίσι». Το 1963 εκδόθηκε μία επιλογή από το ποιητικό της έργο με τίτλο «Ποιήματα».

Ως η καλύτερη προσφορά της στα ελληνικά γράμματα αναγνωρίζονται τα ποιήματα της συλλογής «In memoriam», χαμένης στην πρώτη της έκδοση, ύστερα από έφοδο της μεταξικής αστυνομίας στο σπίτι των Βάρναλη - Μοάτσου. Είναι ποιήματα παραδοσιακής δομής και συγκρατημένου αισθησιασμού και η προσωπική τους λυρική νότα δείχνει σα να ζητάει να εξαφανιστεί κάτω από τον ίσκιο μιας δυνατής προσωπικότητας, όπως του Βάρναλη, σύμφωνα με τον λογοτέχνη και ανθολόγο Δημήτρη Γιάκο.

Η Δώρα Μοάτσου πέθανε από πνευμονικό οίδημα στην Αθήνα στις 16 Μαρτίου 1979, σε ηλικία 84 ετών.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ