Άρθουρ Λιούις

Άρθουρ Λιούις (1915 – 1991)
Άρθουρ Λιούις (1915 – 1991)

Ο Άρθουρ Λιούις (Sir W. Arthur Lewis) ήταν άγγλος οικονομολόγος, γνωστός για τη συμβολή του στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης. Το 1979 μοιράστηκε το Νόμπελ Οικονομικών με τον αμερικανό Θίοντορ Σουλτς για την ανάλυση των οικονομικών διαδικασιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Γουίλιαμ Άρθουρ Λιούις γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1915 στο Κάστρις της Αγίας Λουκίας, ενός νησιού που βρίσκεται στην Ανατολική Καραϊβική, στις λεγόμενες Δυτικές Ινδίες. Τότε ήταν αποικία της Μεγάλης Βρετανίας, από το 1979 η Αγία Λουκία είναι ανεξάρτητο κράτος.

Λαμπρός μαθητής ολοκλήρωσε τις δευτεροβάθμιες σπουδές του σε ηλικία 14 ετών και αφού εργάστηκε ως υπάλληλος ως τα 18 του έγινε δεκτός με υποτροφία στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics), όπου σπούδασε οικονομικά κι έλαβε διδακτορικό το 1940. Το 1948 έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, απ’ όπου αποχώρησε το 1958 για ν’ αναλάβει τη διεύθυνση του πανεπιστημιακού κολεγίου των Δυτικών Ινδιών.

Όταν το 1962 το κολέγιο αυτό αναβαθμίστηκε σε πανεπιστήμιο, ο Λιούις έγινε ο πρώτος του αντιπρύτανης. Το 1963 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Σερ από τη βρετανική κυβέρνηση και αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών για να γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, στο οποίο παρέμεινε διδάσκοντας μέχρι το θάνατό του.

Το 1979 τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τον αμερικανό Θίοντορ Σουλτς, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Κύρια επιστημονικά ενδιαφέροντα του Άρθουρ Λιούις υπήρξαν η οικονομική της ανάπτυξης και η οικονομική πολιτική. Το υπόδειγμα ανάπτυξης του Λιούις, όπου τίθεται ως υπόθεση η δυαδική οικονομία με αναπτυσσόμενο σύγχρονο τομέα, στον οποίο τα κέρδη επανεπενδύονται και ο οποίος απορροφά απεριόριστες ποσότητες εργασίας από τον παραδοσιακό αγροτικό τομέα, είναι ευρύτατα δεκτό και από τα πιο συχνά αναφερόμενα στην οικονομική βιβλιογραφία της ανάπτυξης.

Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται τα βιβλία «Θεωρία οικονομικής μεγέθυνσης» (1955), «Αρχές του οικονομικού προγραμματισμού» (1966), «Η ανέλιξη της διεθνούς οικονομικής τάξης» (1977) και «Ανάπτυξη και Διακυμάνσεις 1870-1913» (1978).

Ο Άρθουρ Λιούις πέθανε στις 15 Ιουνίου 1991 στο Σεντ Μάικλ της νήσου Μπαρμπέιντος, σε ηλικία 76 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ