Ρομπέρτο Μπολάνιο

Ρομπέρτο Μπολάνιο (1953 – 2003)
Ρομπέρτο Μπολάνιο (1953 – 2003)

Ο Ρομπέρτο Μπολάνιο (Roberto Bolano) ήταν χιλιανός πεζογράφος και ποιητής, ένας από τους σημαντικότερους λατινοαμερικάνους συγγραφείς του καιρού μας. Αν και ήταν γνωστός και κριτικά αποδεκτός στον ισπανόφωνο κόσμο, έξω από αυτόν άρχισε να αναγνωρίζεται με το ογκώδες μυθιστόρημά του «2666», που θεωρείται το αριστούργημά του και κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του. Στον λογοτεχνικό του κόσμο, οι χαρακτήρες του είναι συχνά πεζογράφοι ή ποιητές - άλλοι ανερχόμενοι και φιλόδοξοι, άλλοι διάσημοι - και παρουσιάζονται με διαφορετικούς ρόλους κάθε φορά (ήρωες, κακοποιοί, ντετέκτιβ και εικονοκλάστες).

Ο Ρομπέρτο Μπολάνιο Άβαλος γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1953 στο Σαντιάγο της Χιλής, αλλά σε ηλικία 13 ετών μετανάστευσε με την οικογένειά του στο Μεξικό, ακολουθώντας τον νταλικέρη πατέρα του. Δυσλεξικός από μικρός, στράφηκε με μανία στο διάβασμα. Μέτριος μαθητής εγκατέλειψε νωρίς το σχολείο για να αφοσιωθεί στην ποίηση και τις αριστερές πολιτικές ιδέες του.

Το 1973 αποφάσισε να επιστρέψει στη Χιλή, προκειμένου να στηρίξει το μεταρρυθμιστικό σοσιαλιστικό πρόγραμμα του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Έφτασε, όμως, λίγες μέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Πινοσέτ. Συνελήφθη για τη συμμετοχή του στην αντίσταση και φυλακίστηκε. Με τη βοήθεια ενός παιδικού του φίλου, που ήταν ο δεσμοφύλακάς του στη φυλακή όπου εκρατείτο, διέφυγε κι επέστρεψε στο Μεξικό. Αυτή ήταν η δική του αφήγηση για τα γεγονότα, γιατί κάποιοι που τον γνώριζαν αμφισβήτησαν την παρουσία του στη Χιλή.

Στο Μεξικό εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή του το 1975, προτού περιπλανηθεί στον κόσμο και το 1978 εγκατασταθεί οριστικά στο Μπλάνες, ένα παραθαλάσσιο χωριό της Καταλωνίας. Εκεί παντρεύτηκε κι έκανε διάφορες δουλειές για να συντηρήσει την οικογένειά του, που εν τω μεταξύ είχε αυξηθεί κατά ένα μέλος με τη γέννηση του γιου του το 1990.

Περίπου την ίδια εποχή πείστηκε ότι η πεζογραφία ήταν πιο προσοδοφόρα από την ποίηση και αποφάσισε να κάνει στροφή στη λογοτεχνική του παραγωγή. Άρχισε να γράφει διηγήματα και το 1993 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Το Παγοδρόμιο» («La Pista de Hielo»), ένα «παρ’ ολίγο αστυνομικό μυθιστόρημα», όπως το χαρακτήρισε η κριτική. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα «Η Ναζιστική Λογοτεχνία στην Αμερική» («La Literatura Nazi en America», 1996) και το «Μακρινό Αστέρι» («Estrella Distante», 1996).

To έργο που τον καθιέρωσε στον ισπανόφωνο κόσμο ήταν το μυθιστόρημα «Οι Άγριοι Ντετέκτιβ» («Los detectives salvajes»), που κυκλοφόρησε το 1998 και του απέφερε ένα χρόνο αργότερα το βραβείο «Ρόμουλο Γκαγιέγος», ένα από τα σημαντικότερα της Λατινικής Αμερικής. Οι ήρωες του βιβλίου, δύο «ενστικτορεαλιστές» ποιητές, αναζητούν σ’ όλο τον κόσμο τη Σεσάρεα Τιναχέρο, την πρώτη ποιήτρια του κινήματος του «ενστικτορεαλισμού». Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε τη συλλογή διηγημάτων «Τηλεφωνήματα» («Llamadas telefonicas»), που τιμήθηκε με το βραβείο του Δήμου του Σαντιάγο (Premio Municipal de Santiago de Chile), την ανώτατη λογοτεχνική διάκριση της Χιλής.

Ο Ρομπέρτο Μπολάνιο ταλαιπωρούταν για πολλά χρόνια από μία δυσλειτουργία του ήπατος και περιμένοντας να υποβληθεί σε μεταμόσχευση, πέθανε σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης στις 15 Ιουλίου 2003, σε ηλικία 50 ετών.

Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε το ογκώδες μυθιστόρημά του με τίτλο «2666», που θεωρείται η κορύφωση της μυθοπλαστικής του ικανότητας, με ήρωες τέσσερις παθιασμένους καθηγητές της γερμανικής φιλολογίας που αναζητούν τα ίχνη του γερμανού συγγραφέα Μπένο Φον Αρτσιμπόλντι. Το βιβλίο του τιμήθηκε με το βραβείο των αμερικανών κριτικών το 2008, γεγονός που βοήθησε στη διάδοση του έργου του στον υπόλοιπο κόσμο.

Όλα τα προαναφερθέντα έργα του Ρομπέρτο Μπολάνιο κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Άγρα» και «Καστανιώτη».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ