Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ

Ελληνίδα ποιήτρια, που εντάσσεται στην δεύτερη μεταπολεμική γενιά.

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1939 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αθήνα, στη νότια Γαλλία και αποφοίτησε στη Γενεύη με το δίπλωμα Μεταφραστών και Διερμηνέων (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά).

Πρωτοδημοσίευσε ποιήματά της το 1956 στο περιοδικό «Καινούργια Εποχή». Άρθρα της για την ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες ανά τον κόσμο. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και βρίσκονται σε παγκόσμιες ανθολογίες. Έχει δώσει διαλέξεις και διάβασε ποιήματά της σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Καναδά (Harvard, Cornell, Dartmouth, N.Y. State, Princeton, Columbia κ.α.)

Το 1962 τιμήθηκε με το Α Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Hensch).
Το 1985 τιμήθηκε με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 2000 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2012 της απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Η ανορεξία της ύπαρξης». Το μεταφραστικό της έργο επικεντρώνεται στην ποίηση. Έχει εκδώσει είκοσι ποιητικές συλλογές. Πρόσφατο έργο της Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι (2016).

Η Κατερίνα Αγγελάκη πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 2020, σε ηλικία 80 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ