Γουίλις Κάριερ: Ο «πατέρας» του σύγχρονου κλιματισμού

Γουίλις Κάριερ (1876 – 1950)
Γουίλις Κάριερ (1876 – 1950)

Ο Γουίλις Κάριερ (Willis Carrier) ήταν αμερικανός μηχανικός και επιχειρηματίας. Με τις βασικές θεωρίες του κλιματισμού που διατύπωσε, θεωρείται ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον σύγχρονο κλιματισμό (air conditioning).

O Γουίλις Χάβιλαντ Κάριερ γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1876 στην Ανγκόλα της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και το 1901 έλαβε πτυχίο μηχανικού.

Το 1902, ως μηχανικός της σιδηρουργίας «Buffalo Forge Company» της Νέας Υόρκης, επινόησε και κατασκεύασε το πρώτο σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας και της υγρασίας για μία εκδοτική επιχείρηση που αντιμετώπιζε έντονα προβλήματα με την ποιότητα του αέρα στους χώρους εργασίας.

Στις 2 Ιανουαρίου 1906, ο Γουίλις Κάριερ έλαβε το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη «Συσκευή διαχείρισης του αέρα» («Apparatus for Treating Air»). Στις 3 Δεκεμβρίου 1911, στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μηχανολόγων Μηχανικών, παρουσίασε την εργασία του «Ορθολογικοί Ψυχρομετρικοί Τύποι» («Rational Psychrometric Formulae»), που εγκαινίασε την επιστημονική μελέτη τού κλιματισμού.

Στις 26 Ιουνίου 1915 επτά μηχανικοί με πρωτεργάτη τον Γουίλις Κάριερ, ένωσαν τις οικονομίες τους και ίδρυσαν την εταιρεία «Carrier», με κύριο αντικείμενο την κατασκευή κλιματιστικών συσκευών. Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία γιγαντώθηκε και σήμερα είναι μία πολυεθνική στο χώρο του κλιματισμού, που απασχολεί περί τους 50.000 υπαλλήλους.

Ο Γουίλις Κάριερ, αφού τιμήθηκε με πλήθος βραβείων, έκανε τρεις γάμους και απέκτησε τρία παιδιά, πέθανε στις 7 Οκτωβρίου 1950 στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 73 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ