Τιτίκα Νικηφοράκη

Τιτίκα Νικηφοράκη (1914 – 2019)
Τιτίκα Νικηφοράκη (1914 – 2019)

Η Τιτίκα Νικηφοράκη υπήρξε σημαντική θεατρική ηθοποιός και μεγάλη δασκάλα του θεάτρου.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1914 και παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της επέμεινε να γίνει ηθοποιός, παρότι είχε ξεκινήσει να φοιτά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο, τον διακεκριμένο ζωγράφο Νίκο Νικολάου.

Σπούδασε την υποκριτική στη Δραματική Σχολή του τότε Βασιλικού Θεάτρου (νυν Εθνικού Θεάτρου) κι εντάχθηκε στον θίασό του, στον οποίο παρέμεινε έως το 1953. Η πρώτη εμφάνισή της στη σκηνή ήταν το 1935 με ένα μικρό ρόλο στο έργο του Ερρίκου Ίψεν «Πέερ Γκιντ». Στη συνέχεια ερμήνευσε ρόλους του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Μετά την αποχώρησή της από το Εθνικό Θέατρο, μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της, τον επίσης σπουδαίο ηθοποιό Νίκο Χατζίσκο, ίδρυσαν το θέατρο «Κάβα», καθώς και άλλες πρωτοποριακές για την εποχή τους σκηνές.

Ξεχωριστή και αγαπητή δασκάλα της υποκριτικής από τους εκατοντάδες μαθητές της, δίδαξε τα κλασικά έργα, αλλά και δραματοποιημένα τα κείμενα του Παπαδιαμάντη, του Ροΐδη και του Μακρυγιάννη, εισάγοντας νέες μεθόδους διδασκαλίας.

Η μοναδική εμφάνισή της στην τηλεόραση καταγράφεται στην επιθεωρησιακή σειρά του Αλέκου Σακελλάριου «Μόνο για σας» (ΥΕΝΕΔ, 1974).

Η Τιτίκα Νικηφοράκη πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 2019, σε ηλικία 105 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ