Αντώνης Κοντογεωργίου

Αντώνης Κοντογεωργίου (1945 – 2018)
Αντώνης Κοντογεωργίου (1945 – 2018)

Ο μαέστρος Αντώνης Κοντογεωργίου υπήρξε εμβληματική μορφή για τη φωνητική τέχνη και το χορωδιακό τραγούδι στην Ελλάδα.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη στις 11 Δεκεμβρίου 1945, σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης θεωρητικά, πιάνο και τραγούδι, φοιτώντας παράλληλα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο «Ρίχαρντ Στράους Κονσερβατόριουμ» και στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ' την οποία και αποφοίτησε με τα διπλώματα της Διεύθυνσης Χορωδίας και Ορατορίου- Λιντ. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στην καλοκαιρινή Ακαδημία «Μοτσαρτέουμ» του Ζάλτσμπουργκ και τα Τμήματα Αριστούχων Τραγουδιού της Ζυρίχης.

Ως σολίστ ή μαέστρος, πραγματοποίησε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάνω από 1.600 συναυλίες, συνεργάστηκε με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και με πολλές ξένες, καθώς επίσης και με διάσημους μαέστρους (Μπερνστάιν, Ρίλινγκ, Ασκενάζι, Μενουχίν, Μαζούρ, Μάρινερ). Το ρεπερτόριό του περιλάμβανε 142 χορωδιακά έργα με ορχήστρα, (87 σε πρώτη ελληνική εκτέλεση), 1030 άλλα χορωδιακά, 21 όπερες και πάνω από 800 λίντερ. Πολλοί Έλληνες συνθέτες του αφιέρωσαν έργα τους, (Αντωνίου, Κούκος, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Μπαλτάς, Σαμαράς, Νεζερίτης, Σφακιανάκη, Χριστοδούλου κ.α.).

Κατά καιρούς οργάνωσε και διηύθυνε πολλές χορωδίες (Ωδείου Αθηνών, «Μακεδονία», Ελληνικού Φεστιβάλ, Δήμου Αθηναίων). Ίδρυσε και διηύθυνε το συγκρότημα «Pro Musica» για τη διάδοση της παλιάς μουσικής και το σολιστικό φωνητικό συγκρότημα «Οι Τραγουδιστές», με το οποίο πέραν των πολλών συναυλιών, παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση όλο το σωζόμενο έργο του Φραγκίσκου Λεονταρίτη. Το 1977 με πρόσκληση του τότε Διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ, Μάνου Χατζιδάκι, οργάνωσε για πρώτη φορά χορωδία στην ΕΡΤ, τη Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος, σημερινή Χορωδία της ΕΡΤ, της οποίας ήταν ο μόνιμος διευθυντής της επί 32 χρόνια.

Δίδαξε μουσική στο ελληνοαμερικανικό κολέγιο «Ανατόλια» της Θεσσαλονίκης, σε πολλά Ωδεία, σε σεμινάρια, και οργάνωσε πολλές συναντήσεις χορωδιών. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τη χορωδιακή ανάπτυξη και επί σειράν ετών Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Δημοσίευσε πλήθος ειδικών άρθρων για τη χορωδιακή μουσική, εξέδωσε 11 βιβλία, πραγματοποίησε πολλές δισκογραφικές παραγωγές και πάνω από 600 ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Στις τιμητικές διακρίσεις που τού απονεμήθηκαν περιλαμβάνονται το βραβείο Λιντ-Ορατορίου του διεθνούς διαγωνισμού «Μαρία Κάλλας» , το βραβείο Μοτσενίγου από την Ακαδημία Αθηνών, το βραβείο «Μαρία Κάλλας» από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ , το μέγα βραβείο της Ένωσης κριτικών Θεάτρου και Μουσικής και το εθνικό βραβείο της ΟΥΝΕΣΚΟ.

O Αντώνης Κοντογεωργίου πεθανε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς, στην Θεσσαλονίκη, την 1η Οκτωβρίου 2018.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ