Προφήτης Βαρούχ

Ο Βαρούχ ήταν προφήτης του Ισραήλ, μαθητής, γραμματέας και αχώριστος φίλος του μεγάλου προφήτη Ιερεμία. Στο ομώνυμο βιβλίο του, που περιλαμβάνεται στο Σώμα της Παλαιάς Διαθήκης, προείπε την έλευση του Ιησού Χριστού, γι' αυτό και η Χριστιανική Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και τιμά τη μνήμη του κάθε χρόνο στις 28 Σεπτεμβρίου. Το όνομα Βαρούχ φέρουν κυρίως πιστοί της Ιουδαϊκής θρησκείας και Προτεστάντες από τις χριστιανικές ομολογίες.

Ο Βαρούχ (ευλογημένος στα Εβραϊκά) έζησε τον 6ο π.Χ. αιώνα και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Ήταν γιος του Νηρία και αδελφός του Σαρκία, που ήταν ανώτατος αξιωματούχος στην Αυλή του βασιλιά των Ιουδαίων, Σεδεκία. Υπήρξε μαθητής, γραμματέας και αχώριστος φίλος του Ιερεμία και κατέγραψε τις προφητείες του καθ' υπαγόρευσή του. Τις προφητείες αυτές διάβασε στον Ναό της Ιερουσαλήμ και διώχθηκε μαζί με τον Ιερεμία από τον βασιλιά Ιωακείμ.

Μετά την πτώση της Ιερουσαλήμ (586) έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης από τον Ναβουζαρδάν, διοικητή της φρουράς του Ναβουχοδονόσορα. Αποσύρθηκε μαζί με τον Ιερεμία στη Μασσηφά μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ και αργότερα στην Αίγυπτο.

Μετά τον θάνατο του Ιερεμία μετέβη στη Βαβυλώνα ή απήχθη από τον Ναβουχοδονόσορα και ανέγνωσε εκεί το βιβλίο του ενώπιον του βασιλιά Ιεχονία και των αιχμαλώτων. Στη Βαβυλώνα γνώρισε και τον Έσδρα. Ξαναγύρισε στην Ιερουσαλήμ με βοήθεια από εράνους για τους εγκαταλειφθέντες στην Ιουδαία αδελφούς.

Σύμφωνα με μία χριστιανική παράδοση, ο Βαρούχ λιθοβολήθηκε μαζί με τον δάσκαλό του στην Αίγυπτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ