Σέρεν Σέρενσεν

Σέρεν Σέρενσεν (1868 – 1939)
Σέρεν Σέρενσεν (1868 – 1939)

Ο Δανός βιοχημικός Σέρεν Σέρενσεν (S.P.L Sørensen), είναι γνωστός για την εργασία του στα αμινοξέα, τις πρωτεΐνες και τα ένζυμα. Αναφέρεται ως ο «πατέρας του pH», για την εισαγωγή και ονομασία της κλίμακας pH, η οποία χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της οξύτητας ή αλκαλικότητας ενός διαλύματος.

Γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1868 στο Χάβριεμπεργκ και σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Από το 1901 έως το 1938 διετέλεσε διευθυντής του περίφημου εργαστηρίου της ζυθοποιίας Carlsberg, όπου πραγματοποίησε πλήθος ερευνών.

Το επιστημονικό του έργο αναφέρεται στην θεωρία των ιόντων και στην ανάπτυξη των αναλυτικών τεχνικών της οξυμετρίας και της αλκαλιμετρίας. Το 1909 εισήγαγε την κλίμακα pH για τον χαρακτηρισμό της οξύτητας ενός διαλύματος. Διεξήγαγε επίσης ερευνητικές εργασίες με αντικείμενο τις ζυμώσεις, τις πρωτείνες και την σύνθεση των αμινοξέων.

Ο Σέρεν Πίντερ Λάουριτς Σέρενσεν, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, πέθανε στην Κοπεγχάγη στις 12 Φεβρουαρίου 1939, σε ηλικία 71 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ