Τζον Γκλεν

Τζον Γκλεν (1921 – 2016)
Τζον Γκλεν (1921 – 2016)

Ο Τζον Γκλεν υπήρξε ο πρώτος αμερικανός αστροναύτης, που τέθηκε σε τροχιά γύρω από την Γη. Μετά την αποστράτευσή του, ασχολήθηκε με την πολιτική και διετέλεσε γερουσιαστής από το 1974 έως το 1999.

Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1921 στο Κέμπριτζ της πολιτείας Οχάιο των ΗΠΑ και μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο ξεκίνησε σπουδές μηχανικού στο Πανεπιστήμιο του Μάσκινγκαμ. Παράλληλα, έλαβε άδεια πιλότου, η οποία του χρησίμευσε για την κατάταξή του στο Ναυτικό, μετά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.

Μετά την ολοκλήρωσή της εκπαίδευσης του ως πιλότος μαχητικών εντάχθηκε στο Σώμα των Πεζοναυτών και έλαβε μέρος σε 59 αποστολές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Το 1950, μετείχε στο Πόλεμο της Κορέας και διακρίθηκε ιδιαίτερα, λαμβάνοντας μέρος σε 90 αποστολές. Από το 1954 διετέλεσε πιλότος δοκιμών και το 1959 προήχθη στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Ο Τζον Γκλεν υπήρξε ο αρχαιότερος από τους επτά αστροναύτες, που το 1959 επιλέχθηκαν για να στελεχώσουν το εκπαιδευτικό διαστημικό πρόγραμμα «Mercury». Χρησιμοποιήθηκε ως αναπληρωματικός πιλότος των Άλαν Σέπαρντ και Βέρτζιλ Γκρίσομ, που πραγματοποίησαν τις δύο πρώτες υποτροχιακές πτήσεις των ΗΠΑ στο διάστημα.

Στις 20 Φεβρουαρίου 1962, ο Τζον Γκλεν έγραψε ιστορία, καθώς πραγματοποίησε την πρώτη τροχιά γύρω από τη Γη. Το διαστημικό σκάφος του «Friendship 7» απογειώθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλώριδας, τέθηκε σε τροχιά σε ύψος 159 έως 261 χιλιόμετρα και αφού πραγματοποίησε τρεις περιφορές γύρω από τη Γη, προσθαλασσώθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στις Μπαχάμες.

Τον Ιανουάριο του 1964, ο Γκλεν αποσύρθηκε τόσο από τα διαστημικά προγράμματα όσο και από το Σώμα των Πεζοναυτών προκειμένου να ασχοληθεί με την πολιτική.

Το 1970, ήταν υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τη Γερουσία στο Οχάιο, αλλά έχασε την εκλογή με μικρή διαφορά ψήφων από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του. Το 1974, όμως, εκλέχθηκε στην ίδια Πολιτεία γερουσιαστής των ΗΠΑ και εκλεγόταν έκτοτε συνεχώς, μέχρι το 1999, οπότε αποσύρθηκε από την την πολιτική, σε ηλικία 78 ετών. Το 1984, διεκδίκησε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά αποσύρθηκε σχετικά νωρίς, καθώς ήταν σταθερά η τέταρτη επιλογή των μελών του κόμματος, κατά την διαδικασία των προκριματικών εκλογών.

Στις 29 Οκτωβρίου 1998, ο Τζον Γκλεν επανήλθε στο διάστημα ως μέλος του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου Discovery και σε ηλικία 77 ετών έγινε ο γηραιότερος αστροναύτης στην ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος.

Ο Τζον Γκλεν πέθανε στο Κολόμπους του Οχάιο, στις 8 Δεκεμβρίου 2016, σε ηλικία 95 ετών. Ήταν νυμφευμένος με την Άνι Κάστορ, υπέρμαχο των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ