Αθανασία Μουστάκα

Αθανασία Μουστάκα
Αθανασία Μουστάκα

Η Αθανασία Μουστάκα υπήρξε ηθοποιός με σημαντική θεατρική καριέρα έως τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Διακρινόταν για το σεμνό ήθος της, την ακατάβλητη εργατικότητα και την παραδειγματική επαγγελματική ευσυνειδησία της.

Γεννήθηκε στο Γαλαξίδι στις 22 Δεκεμβρίου 1898 και ήταν κόρη του ηθοποιού και θιασάρχη Διονυσίου Πλέσσα. Το 1913, σε ηλικία 14 ετών, πρωτοπάτησε το θεατρικό σανίδι και μέχρι το 1918 συνεργάστηκε με τους θιάσους της Κυβέλης και της Μαρίκας Κοτοπούλη. Από το 1921 έως το 1925 συνεργάστηκε με τον θίασο ΒεάκηΝέζερ και το 1931 προσλήφθηκε στο νεοσύστατο Εθνικό Θέατρο, όπου παρέμεινε έως το 1950. Το 1926 είχε χάσει τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Μουστάκα (1883-1926), επίσης ηθοποιό, πασίγνωστο εκείνη την εποχή για το ρόλο του «Λεονταρή» στο κωμειδύλλιο του Τίμου Δεπάστα «Τζιώτικο Ραβαϊσι».

Το 1951 συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Ροντήρη, το 1952-1953 με τον θίασο Λαμπέτη - Παππά - Χορν και από το 1953 έως τον θάνατό της το 1968 συνεργάστηκε και πάλι με το Εθνικό Θέατρο.

Απειράριθμοι ήταν οι ρόλοι που ερμήνευσε η Αθανασία Μουστάκα κατά τη διάρκεια των 55χρονης ολοκληρωτικής αφοσίωσης στη σκηνή. Ανεδείχθη ως «δεύτερη ρολίστα» σε πλήθος έργων, από την ανάλαφρη ελληνική και ξένη κωμωδία ως την τραγωδία, όπου με αξιοθαύμαστη επιτυχία υποδυόταν «τροφούς» και «θεραπαινίδες».

Τη δεκαετία του ‘50 και του ‘60 πύκνωσε τις εμφανίσεις της στον κινηματογράφου, όπου προσάρμοσε με χαρακτηριστική άνεση τα υποκριτικά της προσόντα. Χαρακτηριστικοί ήταν οι ρόλοι της στις ταινίες «Ο Μεθύστακας» του Γιώργου Τζαβέλλα (1955), «Η ιστορία μιας κάλπικης λίρας» του Γιώργου Τζαβέλλα (1955), «Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας» του Ντίμη Δαδήρα (1955), «Αστέρω» του Ντίνου Δημόπουλου (1959), «Συνοικία το όνειρο» του Αλέκου Αλεξανδράκη (1961) και «Χαμένη Ευκαιρία» του Παύλου Τάσιου (1966), που ήταν και το κύκνειο άσμα της στον κινηματογράφο. Στη μεγάλη οθόνη είχε πρωτοεμφανισθεί το 1929 στο μελόδραμα του Δημήτρη Γαζιάδη «Το λιμάνι των δακρύων», δίπλα στον Αιμίλιο Βεάκη.

Η Αθανασία Μουστάκα πέθανε στις 13 Ιουλίου 1968, σε ηλικία 69 ετών.

Η κηδεία της έγινε την επομένη στο Γ’ Νεκροταφείο Αθηνών, παρουσία γνωστών ηθοποιών της εποχής, όπως η Ελένη Χατζηαργύρη, η Μαίρη Αρώνη, η Βάσω Μανωλίδου, ο Νίκος Τζόγιας και η Ρίτα Μυράτ. Την Αθανασία Μουστάκα αποχαιρέτησε από μέρους του Εθνικού Θεάτρου ο Άγγελος Τερζάκης και από μέρους του ΕΣΕΗ (νυν ΣΕΗ) η Μιράντα Μυράτ. Τον επικήδειο εκφώνησε ο ιστορικός του νεοελληνικού θεάτρου Γιάννης Σιδέρης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ