Φοίβος Ταξιάρχης —  Βιογραφία

Φοίβος Ταξιάρχης (1926 – 2007)
Φοίβος Ταξιάρχης (1926 – 2007)

Έλληνας ηθοποιός, με πολυσχιδή δραστηριότητα, καλλιτεχνική, συνδικαλιστική και πολιτική.

Ο Φοίβος Ταξιάρχης (Ταξιάρχης Κόλλιας, το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε το 1926 στην Καλοσκοπή Φωκίδας. Την περίοδο της Κατοχής, όντας μαθητής, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ. Το 1944 ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές και το 1947 γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών παράλληλα με τη φοίτησή του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1949, αμέσως μετά την αποφοίτησή του προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο, αλλά στρατεύτηκε έως το 1951.

Την ίδια χρονιά πραγματοποίησε την πρώτη θεατρική του εμφάνιση στο ρόλο του Κινησία στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, που ανέβασε ο «Θυμελικός Θίασος» του Λίνου Καρζή με την Κυβέλη στον ομώνυμο ρόλο. Τον επόμενο χρόνο συμμετείχε στις πρώτες, μεταπολεμικές, «Δελφικές Γιορτές» που είχε καθιερώσει ο Άγγελος Σικελιανός, παίζοντας τους ρόλους «Κράτος» και «Ωκεανός» στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους θιάσους του Βασίλη Διαμαντόπουλου, της Κυβέλης, του Μίμη Φωτόπουλου, με το «Θέατρο Τέχνης» του Κάρολου Κουν, με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη και άλλους θιάσους. Με το «Πειραϊκό Θέατρο» του Δημήτρη Ροντήρη περιόδευσε στο εξωτερικό, παίζοντας ρόλους του αρχαίου δράματος.

Υπήρξε ιδρυτικό και διευθυντικό στέλεχος του πρώτου στην Ελλάδα εταιρικού θιάσου «Άρμα Θεάτρου», τη λειτουργία του οποίου ανέστειλε η χούντα. Την περίοδο 1971-1973 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο.

Μετά τη δικτατορία είχε την πρωτοβουλία για την ανασύσταση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) που είχε διαλυθεί το 1967 από τη δικτατορία. Έλαβε μέρος στους επαγγελματικούς αγώνες του κλάδου του και εκλέχτηκε αρκετές φορές μέλος του διοικητικού του συμβουλίου με την παράταξη του ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του. Επίσης, ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ σε βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το 1976 ίδρυσε τον εταιρικό θίασο «Ελεύθεροι Καλλιτέχνες», με το οποίο παρουσίασε συνολικά 15 άπαιχτα έργα από τη νεοελληνικό θεατρικό ρεπερτόριο, στα περισσότερα από τα οποία είχε την ευθύνη της σκηνοθεσίας («Κολοκοτρώνης» του Βασίλη Ρώτα, «Χάσης» του Δημητρίου Γουζέλη, «Μαρία Πενταγιώτισσσα» του Μποστ, «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών» του Γιάννη Ρίτσου κ.ά.). Ο θίασος διαλύθηκε το 1986 για οικονομικούς λόγους. Έκτοτε συνέχισε τη θεατρική του πορεία συνεργαζόμενος με Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ).

Από μαθητής ακόμα της δραματικής σχολής συνεργάστηκε με πολλές εκπομπές θεάτρου, λόγου και τέχνης στο ραδιόφωνο, όπου και σκηνοθέτησε πολλά νεοελληνικά έργα. Έπαιξε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες («Αστραπόγιαννος», «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», «Η Φόνισσα» «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο») και τηλεοπτικές σειρές («Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Αρραβωνιάσματα», «Φωτεινή Ζάρκου»), καθώς και στο ελληνογιουγκοσλαβικό τηλεοπτικό οδοιπορικό «Πλάκα - Σκαρντάλιε».

Δίδαξε υποκριτική σε δραματικές σχολές και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις.

Ο Φοίβος Ταξιάρχης πέθανε στις 11 Οκτωβρίου 2007 στην Αθήνα, σε ηλικία 81 ετών. Η κηδεία του, δύο ημέρες αργότερα, ήταν πολιτική κι έγινε στο νεκροταφείο της Καισαριανής, υπό τους ήχους κλασικής μουσικής.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ