Μαρίκα Κρεββατά

Μαρίκα Κρεββατά (1910 – 1994)
Μαρίκα Κρεββατά (1910 – 1994)

Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, της οπερέτας και του κινηματογράφου.

Η Μαρίκα Κρεββατά γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιουνίου 1910, στους κόλπους μιας καλλιτεχνικής οικογένειας με παράδοση. Ήταν κόρη του μουσικού Σταμάτη Κρεββατά και της ηθοποιού Σοφίας Παντελιάδου. Γιαγιά της ήταν η ηθοποιός Ροζαλία Παντελιάδου.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο σε πολύ νεαρή ηλικία, κοντά στη Μαρίκα Κοτοπούλη, όπου έπαιζε ένα από τα παιδιά της Μήδειας. Η πρώτη επαγγελματική της εμφάνιση χρονολογείται από το 1925 με τον θίασο της Ροζαλίας Νίκα.

Από το 1925 έως τα τέλη της δεκαετίας του ‘70, οπότε αποσύρθηκε από τη σκηνή, έλαβε μέρος σε μεγάλο αριθμό παραστάσεων - κωμωδίες, επιθεωρήσεις και δράματα. Η εξαιρετική φωνή που διέθετε την έκανε να διαπρέψει στο μουσικό θέατρο και την οπερέτα. Από τις πολύ μεγάλες επιτυχίες της υπήρξαν οι οπερέτες: «Η γυναίκα του δρόμου» του Νίκου Χατζηαποστόλου, «Χριστίνα» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, «Εύα» του Φραντς Λέχαρ και «Η Πιπίτσα μας» του Στάθη Μάστορα, στην οποία πρωτοτραγούδησε την «Πίτσα Πιπίτσα Πηνελοπίτσα», ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του μεσοπολέμου.

Στον κινηματογράφο ερμήνευσε ορισμένους χαρακτηριστικούς ρόλους, όπως την ψηλομύτα μεγαλοαστή μαμά της Αλίκης στο «Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», την απελπισμένη χαρτοπαίχτρα στον «Ηλία του 16ου» και τη συνδικαλίστρια μάνα στην «Κόμησσα της Φάμπρικας».

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘30 παντρεύτηκε τον ηθοποιό Άγγελο Μαυρόπουλο (1901-1979). Καρπός της σύντομης σχέσης τους η γνωστή ηθοποιός Γκέλυ Μαυροπούλου (γ. 1932). Στη συνέχεια συνέδεσε τη ζωή της με τον ηθοποιό Γιώργο Γαβριηλίδη.

Η Μαρίκα Κρεββατά πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 1994 στην Αθήνα, σε ηλικία 84 ετών.

Φιλμογραφία

  • Δελησταύρου και υιός (1957)
  • Η Λίζα τόσκασε (1959)
  • Φτώχεια και αριστοκρατία (1959)
  • Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο (1959)
  • Ο Ηλίας του 16ου (1959)
  • Το κλωτσοσκούφι (1960)
  • Δουλέψτε για να φάτε (1961)
  • Εταιρία θαυμάτων (1962)
  • Όταν λείπει η γάτα (1962)
  • Ένας βλάκας με πατέντα (1963)
  • Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης (1963)
  • Άλλος για το εκατομμύριο (1964)
  • Κόσμος και κοσμάκης (1964)
  • Τα δίδυμα (1964)
  • Τρία κορίτσια από την Αμέρικα (1964)
  • Βάνα (1965)
  • Μια γυναίκα χωρίς ντροπή (1965)
  • Ο μετανάστης (1965)
  • Ο ουρανοκατέβατος (1965)
  • Φτωχός εκατομμυριούχος (1965)
  • Υιέ μου Υιέ μου (1965)
  • Ο αδελφός μου ο λόρδος (1966)
  • Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι (1966)
  • Η γυναίκα μου τρελλάθηκε (1966)
  • Ο ανακατωσούρας (1967)
  • Ο μόδιστρος (1967)
  • Ο πεθερόπληκτος (1968)
  • Ένας μάγκας στα σαλόνια (1969)
  • Η κόμησσα της φάμπρικας (1969)
  • Ξύπνα κορόιδο (1969)
  • Ο παραμυθάς (1969)
  • Ο απίθανος (1970)
  • Ο ακτύπυτος κτυπήθηκε (1970)
  • Ο ξεροκέφαλος (1970)
  • Ο παιχνιδιάρης (1970)
  • Διακοπές στο Βιετνάμ (1971)
  • Ο πρίγκηπας της αγοράς (1972)
  • Πως καταντήσαμε Σωτήρη (1972)
  • Ένας τρελός τρελός αεροπειρατής (1973)
  • Ο αισιόδοξος (1973)

Τηλεοπτικές σειρές

  • Εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή (1972, ΕΙΡΤ)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ