Νίκος Τριανταφυλλίδης

Νίκος Τριανταφυλλίδης (1966 – 2016)
Νίκος Τριανταφυλλίδης (1966 – 2016)

Πολυσύνθετος καλλιτέχνης ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, υπήρξε σκηνοθέτης του κινηματογράφου, σεναριογράφος, ποιητής, ραδιοφωνικός παραγωγός και η «ψυχή» του συναυλιακού χώρου «Gagarin 205» στην Αθήνα, από τον οποίο παρέλασαν γνωστά και αγαπητά στο ελληνικό κοινό ονόματα της ροκ μουσικής.

Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1966 στο Σικάγο των ΗΠΑ. Ήταν γιος του ηθοποιού Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν) και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή. Σπούδασε κοινωνιολογία και επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια στη Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Οι πρώτες μικρού μήκους ταινίες και το «Ράδιο Μόσχα»

Πρωτοεμφανίστηκε ως σκηνοθέτης το 1990 με τη μικρού μήκους ταινία «Since I was a Kid, I Hated Sundays», ενώ η πτυχιακή του ταινία «Dogs Licking My Heart» («Τα Σκυλιά Γλείφουν Την Καρδιά Μου») με τον τζαζίστα Μπλέιν Ρέινινγκερ και τον Παναγιώτη Θανασούλη κέρδισε το πρώτο βραβείο μυθοπλασίας στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 1993. Την ίδια χρονιά σκηνοθέτησε το βίντεο-κλιπ για το τραγούδι «Δεν χωράς πουθενά» του συγκροτήματος «Τρύπες», καθώς η μουσική ήταν η δεύτερη μεγάλη του αγάπη.

Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης το 1999 (Φωτό: ICON - Ν. Χαλκιόπουλος)Η πρώτη ταινία του μεγάλου μήκους «Ράδιο Μόσχα», στην οποία εμφανίζονται ο πατέρας του και ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ολοκληρώθηκε το 1995 και κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στον θεσμό των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων που απονέμονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 1996 γύρισε για λογαριασμό της ΕΤ2 την τηλεταινία «Το Παλτό», μία ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Νικολάι Γκόγκολ από τον ίδιο και την Ευγενία Λυρούδια, με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Βασίλη Διαμαντόπουλο στους ρόλους του πελάτη και του ράφτη αντίστοιχα.

Συνεργάστηκε με τον Χρήστο Χωμενίδη για το σενάριο της ταινίας «Μαύρο Γάλα», στην οποία πρωταγωνιστούν οι Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Ρένος Χαραλαμπίδης, Μυρτώ Αλικάκη, Άννα Μάσχα, Μπλέιν Ράινινγκερ και ο Κώστας Γκουσγκούνης.

Το ντοκιμαντέρ «Screamin’ Jay Hawkins: I Put a Spell on Me»

Το 1999, σε ηλικία 70 ετών, ο αμερικανός μπλουζίστας Σκρίμιν Τζέι Χόκινς επισκέφθηκε την Ελλάδα κι έδωσε δύο συναυλίες, έπειτα από πρόσκληση του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος και κινηματογράφησε αυτές τις συναυλίες. Όμως, τελείως αναπάντεχα, δύο μήνες μετά, ο Χόκινς πέθανε. Στην ταινία με τον τίτλο «Screamin’ Jay Hawkins: I Put a Spell on Me» (2001), εκτός από το ντοκουμέντο του ταξιδιού του Χόκινς στην Αθήνα, υπάρχει σπάνιο υλικό από τις παλαιότερες εμφανίσεις του, καθώς και συνεντεύξεις ανθρώπων που τον έζησαν από κοντά. H ταινία απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και το Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης εργάστηκε ως σεναριογράφος και παραγωγός του ραδιοφώνου (1988-1991) στον πρώτο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό TOP FM και στο BBC World Service, όταν ζούσε στην Αγγλία. Αργότερα, επανήλθε στο ραδιόφωνο με την εκπομπή «Αισθηματική Αγωγή» μέσα από τη συχνότητα του 902 Αριστερά στα FM και στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5 FM. Το 1990 κυκλοφόρησε την ποιητική συλλογή «Τα Επίτηδες» (εκδ. Γνώση).

Το 1995 ίδρυσε την οπτικοακουστική εταιρεία «Astra Tv» και το 2002 εγκαινίασε τον συναυλιακό χώρο «Gagarin 205» στην οδό Λιοσίων. Τον Σεπτέμβριο του 2009 παραχώρησε τη διαχείριση του συναυλιακού χώρου στον κινηματογραφικό παραγωγό και επιχειρηματία Λάμπρο Τριφύλλη και ο ίδιος παρέμεινε στο σχήμα με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή.

«Οι Αισθηματίες» και το κύκνειο άσμα του, «90 χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το μέλλον»

Το 2012 ανακοίνωσε την επιστροφή του πίσω από την κάμερα ως σκηνοθέτης με την ταινία «Οι Αισθηματίες». Η ταινία ανήκε στην κατηγορία των φιλμ νουάρ και παρουσιάστηκε ημιτελώς ως έργο εν εξελίξει το 2013. Πρωτοπροβλήθηκε ολοκληρωμένη στο κυρίως πρόγραμμα (διαγωνιστικό μέρος) του 36ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας τον Ιούνιο 2014 και προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς με πρωταγωνιστές τον Χάρη Φραγκούλη, τον Δημήτρη Λάλο, τον Τάκη Μόσχο και την Ηλιάνα Μαυρομάτη.

Το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το μέλλον» (2016) ήταν το κύκνειο άσμα του, το οποίο όμως δεν πρόλαβε να δει στις αίθουσες. «Εγώ δεν κάνω διαφημιστικά, ούτε βιομηχανικά ντοκιμαντέρ. Αυτή η δουλειά δεν είναι μια "παραγγελιά", αλλά μια δική μου κατάθεση ψυχής» δήλωνε σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις.

Καταβεβλημένος από τον καρκίνο, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης άφησε την τελευταία του πνοή στις 7 Ιουνίου 2016, σε ηλικία 49 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ