Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος (1944 – 2016)
Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος (1944 – 2016)

Έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής.

Ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 και ξεκίνησε τη δημοσιογραφία τον Απρίλιο του 1963 –δύο μήνες προτού τελειώσει το Γυμνάσιο– στην εφημερίδα «Το Βήμα», όπου ασχολήθηκε κυρίως με το δικαστικό ρεπορτάζ.

Το 1973 μετακινήθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα», όπου έμεινε ως τα τέλη του 1986 ως κοινοβουλευτικός συντάκτης και υπεύθυνος για ένα διάστημα των «Μικροπολιτικών».

Το 1979 ήταν ένας από τους τέσσερις δημοσιογράφους που εξέδωσαν τη σατιρική εφημερίδα «Το Ποντίκι», από την οποία αποχώρησε τον Αύγουστο του 1987.

Από τον Σεπτέμβριο του 1987 εργαζόταν στο «Έθνος», στο οποίο την τελευταία εικοσαετία υπήρξε ο βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας, διατηρώντας παράλληλα και την προσωπική στήλη «Έτσι τα βλέπω».

Πλούσια ήταν και η συνεισφορά του στον πνευματικό χώρο, καθώς είχε μεταφράσει πάνω από 150 βιβλία μεγάλων λογοτεχνών (Πούσκιν, Όσκαρ Ουάιλντ, Μαρκ Τουέιν, Γουίλιαμ Φόκνερ, Έρμαν Έσσε, Νόρμαν Μέιλερ, Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, Κάρολ Τζόις Όουτς, Ρουθ Ρέντερ. Π. Ντ. Τζέιμς, κ.α) και συγγραφέων (Τζόζεφ Νάι, Τζέιμς Πέτιφερ, Μάικλ Μουρ, Άλβιν Τόφλερ, Νίκος Παπανδρέου κ.α). Παράλληλα, με την υπογραφή του κυκλοφόρησε το 1994 το «Γράμμα σ’ έναν εικοσάχρονο», ενώ με τον Νίκο Κακαουνάκη, το 1971, συνέγραψε το βιβλίο «Οι μεγάλες δίκες στην Ελλάδα».

Ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος πέθανε στις 3 Μαΐου 2016, σε ηλικία 72 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ