Όσιος Άνθιμος

 Όσιος Άνθιμος (1727 – 1782)
Όσιος Άνθιμος (1727 – 1782)

Κεφαλλονίτης μοναχός, που οσιοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία για την κατηχητική του δράση στο Αιγαίο. Η μνήμη του γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Άνθιμος και Ανθιμία.

Ο Αθανάσιος Κουρούκλης, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε το 1727 στο Ληξούρι. Σε νεαρή ηλικία τυφλώθηκε από ευλογιά, αλλά η όρασή του αποκαταστάθηκε με θεϊκή παρέμβαση, όπως αναφέρουν οι συναξαριστές. Δούλεψε ως ναυτικός κοντά στον πατέρα του, αλλά όταν τυφλώθηκε για δεύτερη φορά, αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και να καρεί μοναχός στο Άγιο Όρος με το όνομα Άνθιμος.

Δίδαξε το ευαγγέλιο στη Χίο, τη Σίφνο, τη Νάξο, στο Καστελόρριζο και την Αστυπάλαια, όπου έμεινε εννέα χρόνια κι έχτισε τη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου της Πορταίτισσας. Κατόπιν επέστρεψε στην Κεφαλλονιά και από εκεί συνέχισε το κατηχητικό του έργο στα Κύθηρα, τη Σίκινο και τη Μάνη.

Το 1782 προσβλήθηκε από ίκτερο και στις 4 Σεπτεμβρίου παρέδωσε το πνεύμα του εις τον Κύριον. Στις 30 Ιουλίου 1974 η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε όσιο.

Ο Όσιος Άνθιμος είναι προστάτης της Αστυπάλαιας.

Απολυτίκιο

Της Πάλλης το βλάστημα, Κεφαλληνίας πυρσόν, τον θείον δομήτορα της των Λεπέδων Μονής, φαιδρώς ευφημήσωμεν, Άνθιμον τον ασκήσει τον εχθρὸν καθελόντα, χάριν δε ιαμάτων εκ Κυρίου λαβόντα, πρεσβεύοντα εκτενώς ημᾶς διασώζεσθαι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ