Στέφανος Μανίκας

Πολιτικός της ευρύτερης Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, που διετέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπουργός στη δεύτερη κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

Ο Στέφανος Μανίκας γεννήθηκε στις 14 Απριλίου 1952 στην Αθήνα, με καταγωγή από το Βασιλικό Κορινθίας. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου συνδέθηκε φιλικά με τους Κώστα Λαλιώτη και Δημήτρη Ρέππα, μετέπειτα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και το 1974, αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, εκλέχθηκε πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής.

Διετέλεσε γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ (1978 -1984), διαδεχόμενος τον Στέφανο Τζουμάκα. Υπήρξε ο μακροβιότερος γραμματέας στην ιστορία της οργάνωσης. Από το 1985 ως το 1986 ήταν γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Υπήρξε γραμματέας Οργανωτικής Πολιτικής το 1989 και γραμματέας Επιστημόνων του Κινήματος από το 1990 ως το 1994. Το 1994 ίδρυσε τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος, μέχρι το 1996.

Εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 1996 και βουλευτής Α' Αθηνών το 2000. Διετέλεσε υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη (2001- 2003). Όπως και άλλοι από τους λεγόμενους «λοχαγούς» του ΠΑΣΟΚ, συμπαρατάχθηκε με τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη («τρίτος πόλος») στις ευρωεκλογές του 2014, μέσω της Νέας Σοσιαλδημοκρατικής Συμφωνίας.

Ο Στέφανος Μανίκας πέθανε στις 26 Αυγούστου 2015, σε ηλικία 63 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο.

Είπαν...

Ο Στέφανος Μανίκας ήταν ο άνθρωπος που με μύησε στην πολιτική, στα πρώτα χρόνια της μεταπολιτευτικής αθωότητας. Αισιόδοξος, ορμητικός, αλλά και διαλλακτικός, γεμάτος ιδέες για τη δημοκρατία στην Ελλάδα, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την Ευρώπη των λαών. Ο Στέφανος Μανίκας έφυγε νέος. Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν είχαν την τύχη των ήσυχων γηρατειών. Πέρασε πολλά, κέρδισε κι έχασε στην πολιτική του διαδρομή. Εγώ και πολλοί σαν κι εμένα του χρωστάμε πολλά. Θα τον θυμάμαι, θα τον θυμόμαστε.

Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής το κόμματος «Το Ποτάμι»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

4 "Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος": Η επαναστατική προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη

Η επαναστατικής προκήρυξη που κυκλοφόρησε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας στις 24 Φεβρουαρίου 1821, σηματοδότησε την έναρξη της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγε…Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ